College presenteert Zomernota 2026
- Redactie
- 05-06-2025
- Nieuws

SCHIEDAM - Burgemeester en wethouders hebben met de Zomernota 2026 hun plannen voor volgend jaar bekendgemaakt. Tegelijkertijd zijn de jaarstukken 2024 verschenen met een terugblik op het afgelopen jaar. In de zomernota is te lezen dat de grote ontwikkelingen in de stad worden voortgezet. Ook de speerpunten waarop de afgelopen jaren al is ingezet behouden een belangrijke plek in het beleid. Tegelijk constateert het college dat de komende jaren voelbaar wordt dat de gemeenten in Nederland - en dus ook Schiedam - minder geld krijgen van de landelijke overheid.
Wethouder Antoinette Laan (Financiën) ziet een toekomst met twee kanten: “Schiedam is een stad in beweging. Dat wordt steeds beter zichtbaar bij grote ontwikkelingen als SchieDistrict en Nieuw-Mathenesse, waar de komende jaren duizenden nieuwe woningen zullen verrijzen. Wonen blijft dan ook een van onze speerpunten. Maatregelen om de stad schoner te krijgen werpen inmiddels hun vruchten af, maar blijven ook in 2026 belangrijk. Hetzelfde geldt voor het tegengaan van armoede en het ondersteunen van mensen met een krappe beurs, hulp bij het verduurzamen van woningen en het tegengaan van discriminatie en racisme. De resultaten die we de afgelopen jaren hebben geboekt koesteren we en geven we een vervolg. En in Oost en Nieuwland wordt de aandacht voor leefbaarheid en veiligheid voortgezet via het Nationaal Programma. Tegelijk zien we in het beeld van de jaarstukken dat het lastig is te anticiperen op het incidentele rijksbeleid rondom de financiering van gemeentelijke, wettelijke taken. Het jaar 2024 sluiten we met een positief saldo af, het Rijk verwacht dat we dit saldo inzetten voor de tekorten in de toekomst.”
Toch is er ook minder goed nieuws. “We kunnen er niet omheen dat we minder geld krijgen van de landelijke overheid. Om alle voorzieningen ook in de toekomst op het niveau te houden dat we voor onze stad wensen, krijgen we gewoon te weinig geld. We doen de gemeenteraad daarom voorstellen om de uitgaven van de gemeente te verlagen en tegelijkertijd de inkomsten te verhogen. Daarnaast maken we een aantal lastige keuzes, maar proberen we pijnlijke gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen”, zegt de wethouder.
Uitgaven verlagen en inkomsten verhogen
Het college stelt in de zomernota een pakket maatregelen voor, dat enerzijds bestaat uit bezuinigingen en anderzijds uit verhoging van inkomsten. Daarbij zijn beleidsmatige keuzes gemaakt, waarbij is getracht een evenwichtige verdeling te maken die het voorzieningenniveau zo veel mogelijk in stand houdt – juist op de speerpunten waarop de afgelopen jaren is ingezet.
Besparingen vinden plaats waar dat verantwoord en mogelijk is, onder meer door efficiënter te werken, beleid te versoberen of in sommige gevallen stop te zetten. Voor een groot deel van de gemeentelijke taken is bezuinigen echter nauwelijks mogelijk, omdat het wettelijke taken betreft. Het merendeel van de besparingen komt daarom uit de zogenoemde niet-wettelijke taken.
Zo wordt voorgesteld om de bredeschoolactiviteiten te versoberen, evenals de subsidieregeling Wijkbudgetten en het beheer van de overdekte fietsenstalling. Ook wordt de projectmatige aanpak voor funderingsherstel via het Servicepunt Woningverbetering beëindigd – de vraaggestuurde begeleiding blijft daarbij bestaan. Daarnaast wordt voorgesteld efficiënter te werken op het gebied van stadsmarketing en stadspromotie, en te besparen op bijdragen aan activiteiten ter stimulering van de economie. Samen met andere gemeenten kijkt Schiedam ook naar het beperken van bijdragen aan regionale samenwerkingsverbanden.
Aan de inkomstenkant is ook een bijdrage nodig. Daarom stelt het college voor om de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing de komende jaren te verhogen en wordt gewerkt aan een optimale kostendekkendheid van leges. De gemeente bezuinigt verder op zichzelf door – waar mogelijk – via natuurlijk verloop te besparen op personeelskosten.
Vervolg
De zomernota is vandaag verstuurd aan de gemeenteraad. Die vergadert erover op 8 juli.