Categorieën

Service

De grote wens van Leni Vredebregt: eenzaamheid de stad uit

De grote wens van Leni Vredebregt: eenzaamheid de stad uit
Wonen

De grote wens van Leni Vredebregt: eenzaamheid de stad uit

  • Ted Konings
  • 13-10-2023
  • Wonen
De grote wens van Leni Vredebregt: eenzaamheid de stad uit


SCHIEDAM - Haar grote droom is eenzaamheid de stad uit krijgen. Ze weet dat het realiseren daarvan haar niet gaat lukken. Maar ze wil er wel alles aan doen om zo dicht mogelijk bij die ideale situatie uit te komen, in ieder geval in haar eigen Groenoord. Leni Vredebregt was daarom vanmiddag het stralend middelpunt van de ingebruikname van de tuktuk door het Netwerk Groenoord.

Het is natuurlijk vrijdag de dertiende, dus de eerste officiële meters van het rijdende reclamebord gingen met wat horten en stoten. Burgemeester Jules Bijl had de tuktuk, verstopt in een tent, de openbaarheid in moeten rijden, maar de tientallen buurtgenoten van Vredebregt en professionals in het welzijnsveld bleven in eerste instantie verstoken van dat beeld. Wat bleek: de handrem stond erop, en werd door de burgemeester vergeten. Na enige toespraken lukt het alsnog om de tuktuk de eerste meters te laten afleggen van de vele die hopelijk zullen volgen.

Want het idee is dat de machine feesten en partijen afgaat, om mensen te informeren. Het olijke voertuig trekt de aandacht, heeft een scherm aan boord om filmpjes op te tonen en presentaties te verzorgen, plus een machine voor lekkere koffie, en met een paar stoelen eromheen heb je een gezellige koffiehoek, zo ziet Vredebregt voor zich. Op die manier kan zij het verhaal van Het Zimmertje vertellen, bij gelegenheid, of gewoon bij de Hof van Spaland. 

Dat is nodig. Te veel mensen zitten nog eenzaam thuis, zo leerde die keer dat ze 250 plantjes uit kon delen in de wijk, aan mensen die dat bijzonder op prijs zouden stellen. “Mensen reageerden zo dankbaar”, vertelt ze. ‘We zien anders nooit iemand’, zeiden ze.” Die keer met oliebollen de flats af, idem dito. Eenzame mensen zijn moeilijk te bereiken, zo weet ze. “Maar boodschappen doen moet iedereen.”

Vredebregt begon zestien jaar geleden Het Zimmertje en is nog altijd de dragende kracht. Het ontmoetingscentrum op het Louis Zimmermannplein is vijf ochtenden en vier middagen in de week geopend, voor een praatje, een bakkie, maar ook gymnastiek, of spel (het biljart dient vaak als tafel, maar soms ook niet), of het vieren van Sinterklaas. Al die tijd functioneert het centrum met vrijwilligers, met op de meeste momenten wel zo’n tien bezoekers in huis, soms ook 25 of meer. “De mensen ontvangen hier de visite die ze thuis niet meer ontvangen’ zeg ik wel eens”, legt Vredebregt uit. Want de bezoekers worden al snel ook gastvrouw of -heer.

Nog meer mensen betrekken en daarmee uit de eenzaamheid halen, dat is het doel van Vredebregt met de tuktuk. Die in gebruik is bij het Netwerk Groenoord, dat gevormd wordt door een groot aantal partners in het welzijnsdomein, van de Energiehulp tot het WOT, van de organisatoren van het zomerfeest, Lekker Bezig tot de fietsmaatjes. Het zal nog druk worden om de reserveringen voor de tuktuk in goede banen te leiden, zo verwachten ze in Groenoord.

Zie ook dit artikel uit november.