Categorieën

Service

Dickens Festijn niet twee dagen maar één dag

Dickens Festijn niet twee dagen maar één dag
Uit

Dickens Festijn niet twee dagen maar één dag

  • Redactie
  • 28-11-2022
  • Uit
Dickens Festijn niet twee dagen maar één dag

De Lange Kerkstraat, de Grote Kerk én het Land van Belofte worden omgetoverd in de negentiende eeuwse sfeer van Charles Dickens; archieffoto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Na overleg met de gemeente Schiedam heeft Stichting Triple C besloten om het Dickensfestijn te laten plaatsvinden op zaterdag 17 december van tien uur 's ochtend tot acht uur 's avonds. De aangescherpte wet- en regelgeving heeft de doorslag gegeven voor de wijziging van twee dagen naar één dag - oorspronkelijk zou het evenement ook op de zondag zijn - en de verschuiving van het evenemententerrein.

Het veiligheidsplan en het traject zijn herzien, met behoorlijke consequenties voor het programma en het budget. De grootste wens van Stichting Triple C om het Dickens Festijn gratis te houden is daardoor overeind gebleven. Het Scrooge verhaal, met grote contrasten tussen arm en rijk, is ook in Schiedam weer actueel. Daarom vond de organisatie het belangrijk iedereen een feestelijke en sfeervolle dag te kunnen bezorgen. Het festijn en alle optredens zijn gratis en toegankelijk voor iedereen en ook alle kinderactiviteiten zijn gratis. 

De Lange Kerkstraat, de Grote Kerk én het Land van Belofte worden omgetoverd in de negentiende eeuwse sfeer van Charles Dickens, met een kerstmarkt, een decor van ambachten, straattoneel, figuranten, zangkoren, dichters, kinderactiviteiten en nog veel meer. De Grote Markt sluit met de grote kerstboom naadloos aan op het evenemententerrein. Horeca en de winkeliers zijn gevraagd om aan te haken bij het Dickens thema. Ook is er een Dolle Dwaze Dickens Kortingsactie.

De voorbereidingen voor het Dickens Festijn zijn al bijna een jaar gaande. In de bejaardentehuizen wordt er druk gehaakt aan omslagdoeken en worden er handwarmers en sjaals gebreid. Het team van naaisters is al maanden bezig met het maken van kostuums. De repetities van zangkoren en toneel zijn in volle gang. Ook worden er vrijwilligers ingezet voor sfeerbeheer, catering, decorbouw en hand en spandiensten. Totaal zijn er zo’n honderd vrijwilligers bezig.