Categorie├źn

Service

Een compliment voor Schravenlant

Een compliment voor Schravenlant
Onderwijs

Een compliment voor Schravenlant

  • Han van der Horst
  • 10-07-2022
  • Onderwijs
Een compliment voor Schravenlant
COLUMN - Op deze site kwam ik te weten dat het Lyceum Schravenlant, dat alleen de oude bokken onder de Schiedammers zoals ik nog kennen als de Rijks HBS, zowel een Vecon business school is als een Unesco School.

Dat is een mooie combinatie. De Vecon is de Vereniging van Leraren in de Economisch-Maatschappelijk vakken. Deze organisatie verleent scholen het recht de titel Vecon Business School te voeren als het economische element waar mogelijk met het leerplan is verweven. Zo maken de leerlingen kennis met het ondernemerschap. Ze worden daar – hoopt men – zelf ook ondernemender van.

Het zou van eenzijdigheid getuigen en onvoldoende inzicht in wat werkelijk groots ondernemerschap inhoudt als het Schravenlant het daarbij had gelaten. Maar zij is ook Unesco school geworden.

De Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties die zich richt op onderwijs en cultuur. Als een school gebruik wil maken van haar naam, moet ze expliciet aandacht besteden aan de vier hoofdthema´s van de organisatie: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, duurzame ontwikkeling en wereldburgerschap.

Je wordt als school niet zomaar toegelaten: na een proefjaar bekijkt het hoofdkantoor van Unesco in Parijs of je het waard bent in het netwerk te worden opgenomen. Dat was met het Schravenlant – 'uiteraard' zou je zeggen – het geval.

Wie de blikvelden van de Unesco links laat liggen en zich uitsluitend richt op zakendoen en ondernemerschap, zal ongetwijfeld nu en dan een klapper maken maar nooit een solide bedrijf opbouwen. Daarvoor is namelijk behalve bedrijfskundige kennis ook een diepgaand begrip nodig voor de thema´s die de Unesco aan de orde stelt. Doe je dat niet, dan loop je eerder dan je denkt tegen muren aan. Je bedrjif is niet duurzaam en je richt voor jezelf uiteindelijk meer schade aan dan dat je winst boekt.

Omgekeerd heb je ondernemerskennis nodig om werk te maken van de punten die de Unesco centraal stelt. Het Schravenlant heeft voor de juiste balans gekozen. Dat is een compliment waard. Zeker nu net met zoveel luister het eindexamenfeest is gevierd.