Categorieën

Service

Een universum van licht en geluid in stedelijk museum

Een universum van licht en geluid in stedelijk museum
Uit

Een universum van licht en geluid in stedelijk museum

  • Advertentie
  • 09-03-2023
  • Uit
Een universum van licht en geluid in stedelijk museum

Heleen Blanken, Abiosis; foto: Dammes Kief (foto startpagina:) Nick Verstand, Liquid Logic


SCHIEDAM - Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is van 15 juli tot en met 14 januari 2024 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De tentoonstelling is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en hedendaags kunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

Ontdek het onbekende

​Ekstasis is het oud-Griekse woord voor het ‘buiten jezelf raken’ of ‘het alledaagse ontstijgen’. Dat kunst een middel is om aan de realiteit te ontsnappen, weten kunstenaars als geen ander. De tentoonstelling Ekstasislaat zien hoe ze steeds de nieuwste middelen inzetten om een tijdelijke andere werkelijkheid op te roepen - en hoe dat in iedere tijd weer anders is. Waaraan wil jij ontsnappen? En hoe doe je dat? Sanneke Huisman en Nick Verstand laten vier installaties van hedendaagse makers een mogelijk antwoord geven op deze vragen. Ze worden geplaatst in dialoog met werken uit de museumcollectie, veelal gemaakt in de jaren 1960 en 1970.

​Nieuwe werelden en wetten

​Veel kunstenaars in de jaren zestig en zeventig 60, waaronder die van de Nul-beweging en vroege lichtkunstenaars, zetten alledaagse middelen in als materiaal om de bezoeker lichamelijk en spiritueel te engageren. Denk aan het abstracte werk van Jan Schoonhoven, dat door het spel van licht en schaduw in beweging lijkt te komen wanneer je als kijker van positie verandert. De technologische maatschappij van nu geeft kunstenaars weer nieuwe mogelijkheden. Hun aanpak is ook meer holistisch: ze scheppen nieuwe werelden waar andere wetten gelden. Locomotion – Paynes grey (2021) van Nazif Lopulissa is een verspringende kolkende massa, stilgezet in de tijd. De kunstenaar daagt de bezoeker uit de logica achter dit monumentale schilderij te ontrafelen.
 

Beweging, introspectie en geluid

​De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam zet licht, geluid en beweging in om alle zintuigen te activeren. Heleen Blanken neemt de bezoeker in een ruimtevullende nieuwe installatie mee in een modern ritueel. Het werk heeft het effect van een collectieve meditatie. Zij roept in het museum een nieuw landschap op waarin mens, natuur en technologie versmelten.

​Geluid is een vaak onderbelichte speler als het gaat om ruimtelijke ervaring. Op de zolder van het Stedelijk Museum Schiedam kun je zomaar kunstenaars Anni Nöps en Casimir Geelhoed tegen het lijf lopen. Zij zijn uitgenodigd om tijdens de looptijd van de tentoonstelling als artists in residence een ruimtelijke geluidsinstallatie te ontwikkelen en te ‘bespelen’.

Programmalijn Nieuwe Kunst

​De tentoonstelling Ekstasis is onderdeel van de programmalijn Nieuwe Kunst. Deze experimentele lijn heeft als doel om onze blik op hedendaagse kunstuitingen te verbreden. Dit doet het Stedelijk Museum Schiedam onder andere door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken die zijn ontstaan uit populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →