Categorieën

Service

Enorme sanering nodig voor gasfabriek Keilehaven

Enorme sanering nodig voor gasfabriek Keilehaven
Wonen

Enorme sanering nodig voor gasfabriek Keilehaven

  • Redactie
  • 03-10-2017
  • Wonen
Enorme sanering nodig voor gasfabriek Keilehaven
ROTTERDAM - In Rotterdam-West wordt vandaag begonnen met de grootste bodemsanering uit de geschiedenis van de stad. Het terrein rond de voormalige gasfabriek Keilehaven, onder de rook van het Marconiplein, wordt grondig onder handen genomen.

Verspreid over acht jaar zal zo'n tweehonderdduizend kubieke meter vervuilde bodem worden afgevoerd en schoongemaakt. "Het gaat om 2,5 miljoen kruiwagens of tien olympische zwembaden vol met grond", zegt een woordvoerder van het project. Als de boel is schoongemaakt, komt de grond weer terug.

Het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft samen met de Milieudienst Rijnmond DCMR de eerste voorbereidingen getroffen. Volgens wethouder Adriaan Visser wordt het gebied schoongemaakt waar huizen en kantoren komen.

"Steeds meer marktpartijen tonen interesse om in het Merwe-Vierhavengebied te investeren", aldus Visser. "Deze plek op de grens van stad en haven heeft veel potentie om uit te groeien tot maakstad; een combinatie van wonen en werken in een havengebied met de stad binnen handbereik."

De havenbedrijven die nog in de Merwe-Vierhavens zitten, hoeven zich niet direct zorgen te maken, stelt de gebiedsmanager van de Merwe-Vierhavens, Isabelle Vries: "Het is niet zo dat die haven nu opeens weg is en we over tien jaar een stedelijk gebied hebben. We willen het geleidelijk aanpakken waarbij we sommige oude dingen behouden en anderen vernieuwen."

Rond 1900 waren er in Rotterdam verschillende gasfabrieken, die vooral verlichting produceerden voor straten, woningen en bedrijven. Kolen werden omgezet in gas. Toen mensen meer elektrische licht gingen gebruiken, nam de vraag af.

De gasfabrieken in Feijenoord en aan de Keilehaven bleven draaien om gas te produceren voor onder meer (stads)verwarming. Toen Nederland overstapte op aardgas, werden de gasfabrieken overbodig. In 1967 stopte de gasfabriek in Keilehaven.

De grond en het grondwater op het terrein zijn door de jaren heen erg vies geworden, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Rijnmond. Bij de gasproductie ontstonden afvalstoffen, zoals teer, die in de putten in de grond werden weggewerkt. Ook door de sloop van de gasfabriek in 1968 is de grond erg verontreinigd.

De kosten van de schoonmaakoperatie komen voor een groot deel voor rekening van het Rijk. Volgens de woordvoerder van de gemeente kost de hele operatie zo'n vijftig miljoen euro.