Categorie├źn

Service

Erfgoedstichting Gusto wil niet langer samenwerken met archief

Erfgoedstichting Gusto wil niet langer samenwerken met archief
Nieuws

Erfgoedstichting Gusto wil niet langer samenwerken met archief

  • Redactie
  • 22-10-2020
  • Nieuws
Erfgoedstichting Gusto wil niet langer samenwerken met archief

Gusto bouwde in de eerste oorlogsjaren aan de drijvende kraan 787; foto: Stichting Erfgoed Werf Gusto


SCHIEDAM - De stichting Erfgoed Werf Gusto schort de samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam op.

Aanleiding voor het beëindigen van de samenwerking met het archief zijn voor de stichting de online podcasts met informatie over Werf Gusto. Die werden onlangs onder verantwoording van het Gemeentearchief Schiedam online zijn gezet op de website van de Gemeente Schiedam.

"Deze podcasts, die vol fouten zitten, zijn een initiatief van het Gemeentearchief Schiedam en vormen ons inziens een absoluut dieptepunt in de verslaglegging van de geschiedenis van Werf Gusto", aldus Dirk Allewelt van Erfgoed Werf Gusto. "De ingesproken, soms moeilijk verstaanbare, teksten zijn zonder enige vorm van overleg met instanties die meer kennis in huis hebben over de geschiedenis van de Werf Gusto doorgenomen." Stichting Erfgoed Werf Gusto had hier een rol in kunnen hebben, meent Allewelt. Samenwerking had de podcasts volgens hem sterk kunnen verbeteren. De stichting is sinds 2014 actief met het verzamelen en publiceren van historisch materiaal over de scheepswerf.

Het is niet voor het eerst de Allewelt zich ergert aan het optreden van het Gemeentearchief Schiedam, met name waar het gaat om de geschiedschrijving over de Gusto. Hij noemt daarbij de publicaties in de Historische Jaarboeken Schiedam van 2017 en 2020. "Vooral de publicaties over de rol van Werf Gusto in de Tweede Wereldoorlog in het Historisch Jaarboek 2020, hadden er al toe geleid, dat de Stichting Erfgoed Werf Gusto ernstige bezwaren aantekende tegen de eenzijdige berichtgeving en het veelvuldig verwijzen naar historisch achterhaalde feiten uit 1946." Zie onder meer dit artikel.

Een woordvoerder van de stad, die namens het gemeentearchief reageert, stelt dat er geen samenwerkingsverband tussen archief en de erfgoedstichting is.