Categorieën

Service

François Haverschmidt wordt opvanglocatie Oekraïners

François Haverschmidt wordt opvanglocatie Oekraïners
Nieuws

François Haverschmidt wordt opvanglocatie Oekraïners

  • Redactie
  • 03-05-2022
  • Nieuws
François Haverschmidt wordt opvanglocatie Oekraïners

SCHIEDAM - François Haverschmidt, het voormalige zorgcentrum aan de Willem de Zwijgerlaan, wordt inderdaad de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Schiedam en Argos Zorggroep bereikten overeenstemming over het onderbrengen van maximaal honderdveertig mensen in het nu leegstaande complex en maken de opvang zojuist aan de gemeenteraad bekend.

"Het pand vraagt nog wat aanpassingen voor het in gebruik kan worden genomen", zo meldt burgemeester Cor Lamers in zijn bericht. "Onze verwachting is dat vanaf eind mei vluchtelingen op deze locatie kunnen worden ondergebracht. Dit gebeurt gefaseerd etage voor etage."

Lamers laat ook weten dat vorige week dinsdag al een kleinschalige opvanglocatie aan de Admiraal de Ruyterstraat beschikbaar gekomen voor onderdak aan Oekraïners. Hier is ruimte voor tien mensen. "Deze locatie is door een Schiedamse ondernemer kosteloos ter beschikking gesteld. Deze ondernemer neemt daarnaast een deel van de inrichtingskosten voor zijn rekening", aldus de burgemeester. "Dit is een mooi voorbeeld van een particulier initiatief." Om het pand geschikt te maken heeft de ondernemer gebruikgemaakt van een regeling van de Rijksoverheid. Deze locatie is beschikbaar tot 1 december.
Volgens Lamers is dit pand 'gezien de ligging' niet geschikt voor het onderbrengen van kinderen of mindervaliden ondergebracht. 

François Haverschmidt is dat wel. Ook dit pand is zo ongeveer het jaar uit beschikbaar. "Op deze locatie zal ook een aantal ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik en dienstverlening worden ingericht. Denk hierbij aan het spreekuur van een arts, taalcursussen, gezamenlijke activiteiten en dergelijke." Catering zal centraal worden geregeld. Haverschmidt krijgt eigen locatiemanagement en beveiliging, aldus de burgemeester. Hij stelt Argos Zorggroep 'erkentelijk' te zijn voor het beschikbaar stellen van het complex. "De Argos Zorggroep brengt geen huur in rekening." Omwonenden van François Haverschmidt zullen we deze week per brief informeren. 

Lamers schrijft verder: "Met de Admiraal De Ruyterstraat, de Willem de Zwijgerlaan en de Buitenhavenweg zijn in Schiedam nu drie locaties beschikbaar voor opvang. Daarnaast is er de mogelijkheid voor nood kortstondig een beroep te doen op hotel- en B&B-capaciteit. Er is op dit moment daarom geen directe noodzaak om actief te zoeken naar aanvullende opvanglocaties. Mocht er toch geschikte particuliere ruimte worden aangeboden, dan zullen we daar uiteraard wel serieus naar kijken."

Argos Zorggroep

Voorberghlaan 35, Schiedam

Meer over Argos Zorggroep →