Gemeentebegroting: ondanks 'ravijnjaar' bouwen aan toekomst
- Redactie
- 03-10-2024
- Politiek
SCHIEDAM - Blijven bouwen aan de toekomst van Schiedam; dat staat centraal in de begroting voor komend jaar, die burgemeester en wethouders vandaag hebben aangeboden aan de gemeenteraad. Het college zegt te kiezen voor een energieke aanpak, 'ondanks de forse financiële opgave voor de komende jaren'.
"Vanaf 2025 krijgen gemeenten veel minder geld van het Rijk", zo legt het college uit bij de presentatie van de begroting. "Voor Schiedam scheelt dat wel twaalf tot zestien miljoen euro per jaar. Aan de andere kant neemt het aantal gemeentelijke taken juist toe. Dat betekent dat Schiedam - meer nog dan anders - wijs moet omgaan met geld om de stad verder te kunnen ontwikkelen én te behouden wat de afgelopen jaren is opgebouwd."
Wethouder Antoinette Laan van Financiën stelt het belangrijk te vinden grote lastenverzwaringen voor de Schiedammers te vermijden. "Met name de mensen die het minder breed hebben moeten we zo veel mogelijk ontzien", aldus de VVD-wethouder. Volgens haar is het college in die opdracht voor komend jaar geslaagd. "Verder stoppen we volgend jaar met het heffen van hondenbelasting.”
“Deze begroting is de basis om te blijven bouwen aan de toekomst van Schiedam. We gaan in ieder geval door met grote stedelijke ontwikkelingen zoals het Nationaal Programma Nieuwland en Oost om de leefbaarheid en het welzijn in die wijken te verbeteren. Ook blijven we onverminderd investeren in het Schiedistrict en de ontwikkeling van Nieuw-Mathenesse. Daarmee zorgen we dat Schiedam een nog aantrekkelijker stad wordt om in te wonen, te werken en te recreëren.”
Het college stelt ook te blijven 'inzetten' op de speerpunten uit het zogenaamde Ambitiedocument: nieuwe woningen, het aanpakken van armoede (inclusief energiecoaches), inclusie en een schone stad. “Ook de viering van Schiedam 750 gaat door. We gebruiken het feestjaar om de aanzet te geven voor ontwikkelingen, waarvan de stad ook in de jaren na 2025 de vruchten plukt.”
Om tot een sluitende begroting te komen zijn de uitgaven en inkomsten van de gemeente zorgvuldig tegen het licht gehouden. “We zien mogelijkheden om een aantal taken efficiënter of anders uit te voeren. We kijken ook naar de bijdragen van de gemeente aan regionale samenwerkingsverbanden. Daarnaast doen we voorstellen om de inkomsten van de gemeente te verhogen. Zo kunnen we de gevolgen van de bezuinigingen van het Rijk ondervangen”, aldus Laan. “Het is belangrijk om het voorzieningenniveau in onze nog steeds groeiende stad op peil te houden, ondanks de financiële uitdagingen waarmee het Rijk ons confronteert.”
Het college gaat in november in gesprek met de gemeenteraad over de Begroting 2025. De gemeenteraad bespreekt deze op dinsdag 5 november.