Categorieën

Service

Laaggeplaatsten halen namens Groen Links raad wel

Laaggeplaatsten halen namens Groen Links raad wel
Politiek

Laaggeplaatsten halen namens Groen Links raad wel

  • Redactie
  • 21-03-2022
  • Politiek
Laaggeplaatsten halen namens Groen Links raad wel

De stemverdeling op de 22 kandidaten op de lijst van Groen Links


SCHIEDAM - Maar liefst twee kandidaten die afgelopen week namens Groen Links dongen naar de gunst van de Schiedammers, deden dat zo goed dat Krispijn Beek en Bart Voortman, de nummers twee en drie op de GL-lijst, vooralsnog de gemeenteraad niet halen.

Carlien Schoondermark en Serkan Kiliçkaya stonden nummer zes en zeven op de lijst. Kiliçkaya deed dat beter dan alle andere ‘nummers zeven’ op de elf anders lijsten. Trouwens, ook beter an wie dan ook op een plaats onder het aantal zetels dat een partij binnenhaalde. Hij kreeg 319 stemmen. Ook Schoondermark deed het goed, met 228 stemmen.

Dat waren er meer dan Beek (69) en huidig gemeenteraadslid Voortman (22) binnensleepten. Na lijsttrekker Yorick Haan (met 931 stemmen) deed ook nummer vier Marion Bakker het goed, als hoogstgeplaatste vrouw, met 817 stemmen.

Om in de raad de kunnen komen dienden kandidaten deze verkiezingen 190 stemmen te hebben verworven. Dat is een sommetje op basis van 26.495 uitgebrachte geldige stemmen en 35 beschikbare zetels. Kiliçkaya en Schoondermark voldeden aan deze norm.

Anders dan Ruud van Noordennen, waarbij op lijst 12, Alles voor Schiedam, hetzelfde speelde en die afzag van het innemen van de zetel, kozen Schoondermark en Kiliçkaya wel voor het bezitten van de plek in de raad waar zij recht op hebben. 

Beek reageert sportief: "Groen Links heeft in Schiedam met een zetel winst ten opzichte van 2018 een goed resultaat geboekt. Voor de drie Groen Linkskandidaten die me op voorkeurstemmen ingehaald hebben, is het een mooie beloning voor hun inzet in de verkiezingscampagne. Ik blijf me (voorlopig) buiten de raad inzetten voor een eerlijk, menselijk en duurzaam Schiedam." Met dat voorlopig doelt hij op de mogelijkheid dat hij alsnog toe kan treden tot de raad, bijvoorbeeld als Yorick Haan toch zou besluiten wethouder te worden - als hij daartoe gevraagd wordt.

Op de andere lijsten deden zich geen verrassingen voor met lagergeplaatste kandidaten die veel stemmen kregen. Waar dat gebeurde, zoals bij Furkan Kondu van Denk, bleken de kandidaten op verkiesbare plaatsen ook de drempel van 190 stemmen te hebben gehaald. 

Tijdens het opmaken van de stembusuitslag bleken in Schiedam 29 zetels direct te zijn gewonnen door de elf partijen. Zes zetels zijn daarna als restzetels vergeven aan de partijen met het grootste gemiddelde aantal stemmen per zetel. Daar bleken, in volgorde, te zijn: OPS, LOS, Groen Links, VVD, Progressief Schiedam en de PvdA. Dat was ook de reden dat de PvdA op de uitslagenavond de partij met het vaakst wisselend zetelaantal was. Als er maar vijf restzetels te vergeven waren geweest, had de PvdA een zetel minder gekregen. “En als er zeven restzetels zouden zijn geweest, dan was die naar Denk gegaan”, aldus de burgemeester bij het opmaken van de definitieve verkiezingsuitslag.