Categorieën

Service

Marco E. op lijst meest gezochte misdadigers Europol

Marco E. op lijst meest gezochte misdadigers Europol
Nieuws

Marco E. op lijst meest gezochte misdadigers Europol

  • Redactie
  • 21-11-2023
  • Nieuws
Marco E. op lijst meest gezochte misdadigers Europol


SCHIEDAM - Hij staat te boek als ‘Schiedammer’ en werd genoemd als lid van ‘de Schiedamse cocaïne maffia’ van NRC-journalist Jan Meeus. Sinds afgelopen vrijdag staat hij op de lijst meestgezochte misdadigers van Europol.

Marco E. werd op 7 oktober 2020 tot zeven jaar en vier maanden celstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij onder meer een drugssmokkel van Brazilië naar Nederland. De veroordeling was bij verstek: E. was toen als op de vlucht. 

E. (31) werd veroordeeld samen met zijn vader Henk. Zij hadden in de persoon van Gerard G. een douane-ambtenaar gevonden die hun smokkel kon vergemakkelijken. Hij leidde tot veel opzien in het land. En maakte het volgens de rechter mogelijk dat in 2014 en 2015 in totaal zeker vierhonderd kilo cocaïne Nederland binnenkwam. In het laatste jaar werden ze ook opgepakt.

In 2017 stonden ze voor de rechter. Marco E. had een villa gehuurd in het Rotterdamse, die op voorhand door de politie was voorzien van afluisterapparatuur. Het Openbaar Ministerie eiste twaalf jaar tegen Marco. In maart van dat jaar volgde de veroordeling tot zes jaar cel. Later werd die straf door het Gerechtshof verhoogd. In afwachting van het hoger beroep werd E. vrijgelaten, in 2019. De geboren Rotterdammer sloeg op de vlucht.

Vader Henk zit overigens wel vast en moet dat elf jaar en vier maanden blijven, aldus de veroordeling. Tegen hem was door justitie zestien jaar geëist. Zie dit artikel en dit artikel. 

De opsporingsdiensten spreken zich niet uit over de vermoedelijke verblijfplaats van E.

Over het boek 'De Schiedamse cocaïne maffia' schreef Schiedam24 dit.