Categorieën

Service

Raadsfracties willen helderheid over De Steigers

Raadsfracties willen helderheid over De Steigers
Politiek

Raadsfracties willen helderheid over De Steigers

  • Redactie
  • 08-08-2023
  • Politiek
Raadsfracties willen helderheid over De Steigers

Jules Bijl, vertegenwoordigers van justitie en Dilan Yeşilgöz bij de opening van De Steigers twee maanden geleden


SCHIEDAM - De fracties van AOV en Ouderenpartij in de Schiedamse gemeenteraad willen graag helderheid over de gang van zaken rond het initiatief De Steigers in het voormalige clubhuis in de Dwarsstraat.

De twee fracties zijn verbaasd dat de minister herself, Dilan Yeşilgöz, De Steigers twee maanden geleden officieel opende, maar dat de deuren van het pand sindsdien vooral dicht blijven. Met een voorbehoud: "Mogelijk gebeurt er van alles achter de schermen, maar dat is voor ons, noch voor de wijkbewoners zichtbaar."

Daarom doen de fracties een beroep op de Wet Open Overheid om te weten te komen hoe de organisatie achter De Steigers is en hoe deze functioneert. Maarten Reuderink en Cock de Jong vragen namens hun fracties burgemeester Jules Bijl om openbaarmaking van 'alle informatie en correspondentie binnen de gemeente Schiedam over de oprichting en het functioneren De Stijgers (sic)' en 'alle informatie en correspondentie van de gemeente Schiedam met derde partijen over het oprichten en functioneren van De Stijgers'. Die info moet hen helpen helder te krijgen wie binnen het initiatief waar verantwoordelijk voor is. En wat er tot nu toe gedaan is.

De Steigers werd door Yeşilgöz geroemd als eerste project in Nederland waarbij crimineel geld, 'buitgemaakt' na vervolging van criminelen, wordt ingezet ten goede van de gemeenschap waarin deze criminelen actief zijn geweest. In het geval van De Steigers gaat het om de opbrengst van een pand in de Gorzen dat eigendom was van een Haagse drugscrimineel. Zie verder dit artikel.