Categorieën

Service

Rotterdamse chemie mag CO2 opslaan in Noordzee

Rotterdamse chemie mag CO2 opslaan in Noordzee
Nieuws

Rotterdamse chemie mag CO2 opslaan in Noordzee

  • Redactie
  • 16-08-2023
  • Nieuws
Rotterdamse chemie mag CO2 opslaan in Noordzee

SCHIEDAM - Het Porthos-initiatief van het Rotterdamse havenbedrijfsleven mag doorgaan. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak die vanochtend bekend is gemaakt.

Porthos is een groot project waarin kooldioxide van bedrijven als Shell, Air Liquide, ExxonMobil en Air Products wordt opgevangen en opgeslagen in een leeg aardgasveld op de Noordzee, pal voor de kust.

"De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben op basis van objectieve gegevens aangetoond dat uitgesloten is dat het project acht omliggende Natura 2000-gebieden aantast", zo stelt de hoogste bestuursrechter van het land vandaag.

De zaak was aangespannen door de milieugroep Mobilisation for the Environmonnt (MOB). Bij de aanleg van Porthos zou te veel stikstof vrijkomen, stelde MOB. De ministers maakten voor het Porthos-project aanvankelijk gebruik van de zogenoemde bouwvrijstelling. In een tussenuitspraak in deze zaak oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak in november vorig jaar dat die niet gebruikt mag worden. Dat betekende dat de ministers voor het project een individuele beoordeling van de stikstofgevolgen moesten maken.

De Raad van State oordeelt nu dat er inderdaad sprake is van belastende stikstofuitstoot, maar dat die tijdelijk en beperkt is en geen grote gevolgen voor natuurgebieden in de omgeving heeft. Op langere termijn is de hoeveelheid stikstof die door de aanleg in de lucht wordt gebracht, verwaarloosbaar, aldus de bestuursrechter. 

De uitspraak is belangrijk zowel voor het Rotterdamse chemische bedrijfsleven als voor het demissionaire kabinet, dat in Porthos een belangrijk middel ziet om de beperking van CO2-uitstoot met 55 procent in 2030 (ten opzichte van 1990) te halen.

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, noemde de uitspraak vandaag dan ook 'belangrijk nieuws voor de energietransitie en het klimaat'. Ook demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat noemt het een hele goede ontwikkeling: "Een mooie dag voor de Rotterdamse en Nederlandse industrie. We hebben alle routes nodig om de industrie in hoog tempo te kunnen verduurzamen."

Porthos denk jaarlijks 2,5 megaton kooldioxide onder de zeebodem kwijt te kunnen. Dat is anderhalf procent van de jaarlijkse uitstoot in Nederland. De staat heeft aangekondigd twee miljard euro bij te willen dragen aan het project. 

Hieronder een korte animatie over Porthos, gemaakt door de initiatiefnemers.