Schiedam is eeuwelingen gunstig gezind
- Redactie
- 17-09-2023
- Gezond
SCHIEDAM - Vijftien honderdjarigen telt Schiedam. Maar dat kunnen er al heel snel achttien zijn.
Een woordvoerder van de gemeente meldt Schiedam24 de actuele stand. Die betekent dat tenminste twee honderdjarige stadgenoten sinds de jaarwisseling zijn overleden.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte recent bekend dat er op 1 januari 2023 in Schiedam zeventien honderdjarigen woonden.
Daarmee lijkt Schiedam een goede woonstee voor mensen op een meer dan respectabele leeftijd. Per duizend inwoners van tachtig jaar (3433 in totaal) en ouder telt Schiedam vijf honderdjarigen. In Vlaardingen ligt dit promillage op 3,1, in Rotterdam op 4,7.
Het aantal gemeenten met relatief onder de hoogbejaarden nog meer eeuwelingen is in Nederland beperkt. De zilte natuur van de Waddeneilanden lijken de beste bestaansgrond voor een super lang leven: Vlieland is recordhouder, met 14,9 honderdjarigen op duizend inwoners. Schiermonnikoog volgt als goede tweede, met 13,7/1000; Terschelling is nummer drie: 9,9/1000.
Op het ‘vasteland’ is volgens de cijfers van het CBS in Zeeland - ook zilt - het beste toeven voor wie echt oud wil worden. In het Zeeuwse Kapelle zijn 8,4 eeuwelingen per duizend inwoners te vinden. In Hulst is dit 7,6, in Bloemendaal 7,4, net als in Lelystad. In Borsele, ook Zeeland, geldt een promillage van 7,3, in Wageningen 6,5, in Veendam 5,9, in Baarn 5,8, in Dongen 5,7, in Hof van Twente en in Uithoorn, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland 5,5, in Buren 5,4, in Enkhuizen 5,2 en de gemeenten Bernheze, Heerde Zandvoort en Weststellingwerf sluiten de rijen met steden en dorpen waar relatief meer honderdjarigen wonen dan in Schiedam.
Al deze gemeenten kennen minder inwoners dan de jeneverstad. In Utrecht en Wassenaar geldt net als in Schiedam een promillage van vijf. Wat zou de reden zijn dat Schiedam het onder de grote(re) steden zo goed doet in deze?
Gemiddeld wonen er per gemeente 2,9 honderdplussers per duizend tachtigplussers. In 21 van de 342 gemeenten woonden begin 2023 helemaal geen honderdplussers. Onder meer in Vaals, Reusel-De Mierden, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Bergen (L), Oisterwijk, Nieuwkoop, Culemborg, Lisse, Alblasserdam, Nieuwegein en Veldhoven heeft de burgemeester geen werk aan het feliciteren van de honderdjarigen.
In heel Nederland waren er op 1 januari 2 572 mensen van honderd jaar en ouder. Daarvan leven er het meest in Rotterdam: 122. Ook in Den Haag leven opvallend genoeg meer honderdjarigen dan in de grootste Nederlandse stad, Amsterdam: 91 om 83.
Er zijn nu ruim tweemaal zoveel eeuwelingen als twintig jaar geleden, zo stelt het CBS.
De afgelopen tientallen jaren nam het aantal honderdplussers bijna elk jaar toe. In de afgelopen drie jaar waren er iets meer dan 2 500 honderdplussers. Van de 2 572 honderdplussers op 1 januari 2023 was het overgrote deel vrouw (2 172). Het CBS verwacht dat het aantal honderdplussers vanaf 2025 verder zal stijgen en dat er in 2040 meer dan vijfduizend eeuwelingen zijn. Dat er steeds meer honderdplussers zijn komt doordat er meer kinderen worden geboren en ouderen steeds langer leven.
En hoe zat het nu met de eeuwelingen in Schiedam? Twee zijn er dus dit kalenderjaar overleden. Maar de gemeentewoordvoerder laat weten dat er in de maand september drie eeuwelingen in Schiedam bij kunnen komen. Omdat ze nu nog 99 jaar zijn... Lang zullen ze leven!
Voor het verhaal van Freek van Haasteren, zie hier.