Categorieën

Service

Schiedam wordt wakker in het nieuwe jaar

Schiedam wordt wakker in het nieuwe jaar
Nieuws

Schiedam wordt wakker in het nieuwe jaar

  • Redactie
  • 01-01-2017
  • Nieuws
Schiedam wordt wakker in het nieuwe jaar
SCHIEDAM – Schiedam wordt wakker. Nu de mist optrekt en de slaap uit de ogen is gewreven, wordt de balans opgemaakt van een jaarwisseling.

Het meeste vuurwerk is als vanouds afgestoken voor de verschillende Chinese restaurants – terwijl het vuurwerkverbod rond de zorgcentra goed gerespecteerd lijkt: nergens zijn de straten schoner dan rond Harg-Spaland en het Jacobs Gasthuis, Irado en de andere opruimers zullen daar weinig werk hebben.

Her en der in de stad stapten de eerste helden naar buiten om met bezem en vuilniszak de restanten van een knallend feest te ruimen. Of het tot straten die het grootscheeps op een Nieuwjaarsvegen zetten zal komen, is maar nog de vraag – maar alle kleine beetjes helpen. Ook Sam is al in de weer, in de Mary Zeldenruststraat: hij is al aan zijn vierde vuilniszak met vuurwerk toe. Dat zijn mooi in ieder geval vier euro als hij ze morgen bij Irado inlevert.

Dat er veel te doen is, wordt duidelijk bij een rondje door de stad. Voor duizenden en duizenden euro's is er afgestoken, soms zijn straten onherkenbaar en onbegaanbaar bezaait met hulzen en papier.

In het ziekenhuis is het eerste kindje van het jaar geboren. Ondanks de sluiting van de Spoedeisende Hulp werden vannacht in het Vlietland toch vier patiënten behandeld: twee met problemen als gevolg van te veel alcohol en vuurwerkslachtoffers met wonden aan een oog en een hand.

Een voorzichtige inschatting zegt dat de jaarwisseling al met al in Schiedam tamelijk rustig is verlopen. Het aantal kapotte bushokjes, lantarenpalen en vuilnisbakken lijkt minder dan in het verleden. In De Akkers is een brievenbus opgeblazen; de familie Van de Brugge in de Willem Andriessenlaan zal deze kerstpost waarschijnlijk nooit ontvangen, net zo min als Ferry zijn lesplan.