Scholieren met mbo-ers in hackathon Food & Duurzaamheid
- Advertorial
- 04-06-2022
- Onderwijs

Het winnende team
VLAARDINGEN - Het was een spannende wedloop tijdens de eerste hackathon ‘Food & Duurzaamheid’ die de afgelopen dagen in de Food Innovation Academy (FIA) plaatsvond.
De driedaagse bracht een vijftigtal jongeren samen om in sneltreinvaart actuele vraagstukken op te lossen. Bedrijven uit de regio brachten hiervoor cases in, rondom het thema voeding en duurzaamheid. Leerlingen van diverse scholen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gingen met elkaar de strijd aan. Tezamen met de mbo’ers van de voedingsopleidingen van Lentiz | LIFE College. De Hackathon werd georganiseerd door de FIA en Lentiz | MBO LIFE College, in partnerschap met het innovatiebureau Doon.
Cases rondom het thema
De foodbedrijven Sea Weed Company, Fresh Monkeys en Farm Frites staan voor uitdagingen die ze graag aan een jongere generatie voorschotelen. Omdat jongeren vanuit andere invalshoeken denken, brengt dit creatieve oplossingen met zich mee. Door deel te nemen aan de hackathon, leren de jongeren om met innovatiekracht, ondernemend en oplossingsgericht te denken. Dat werd flink bewezen door de teams tijdens de hackathon, de energie spatte eraf.Winnaars team Yasemin Bal
De winnaars Thijs van der Hoek, Cindy Bosch en Roos van ’t Hoff van Lentiz | Reviuslyceum, Tom Vink van Mavo Vos, Suheda Ocalan en Hanne Zuidgeest van Lentiz | Groen van Prinstererlyceum en Lana Hogerhuis van Lentiz | MBO LIFE College sleepten de prijs in de wacht met de opdracht van project Bean me Up! De uitdaging was om veldbonen in een product voor jongeren te verwerken.De groep van coach Yasemin Bal maakten een prachtig product: een gezond tussendoortje van veldbonen, met de naam: Vifaba. Veldbonen zijn gezond, want er zitten veel eiwitten in. Super handig als je veel traint met sporten. Het winnende team onderzocht het ingrediënt en maakten een plan aan de hand van de vraag van de opdrachtgever Fresh Monkeys. Er bleek behoefte te zijn aan een gezond duurzaam tussendoortje, dat ook nog eens erg lekker is. De leerlingen en student ontwikkelden een zoute en zoete variant en testten het door het te laten proeven aan de jongeren tijdens de hackathon. De zoete variant kwam goed uit de test en is vervolgens door het team verder geoptimaliseerd. Het concept is uitgewerkt met een verpakking, naam en logo.
De leerlingen Hanne Zuidgeest en Cindy Bosch van het winnende team vertelden: “We hebben zoete koekjes gemaakt, waarbij we de tarwebloem voor de helft vervingen door veldbonenpoeder. Verschillende smaken hebben we laten testen. De appel-kaneel koekjes vond de testgroep het lekkerst. Vijftig procent van de bloem is vervangen door de veldbonenpoeder, nadat we geëxperimenteerd hadden. We kwamen erop uit dat je de veldbonenpoeder niet proeft met de toevoeging van de toevoeging van vijftig procent, en dat is juist goed. We hebben er vijftig gram minder suiker in gedaan en toch smaakt het zoet. Daar hebben we ook mee geëxperimenteerd.”