Categorieën

Service

Spieringshoekers bij herdenking bombardement 1943

Spieringshoekers bij herdenking bombardement 1943
Onderwijs

Spieringshoekers bij herdenking bombardement 1943

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Onderwijs
Spieringshoekers bij herdenking bombardement 1943

Foto's: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek maakten vanmiddag de herdenking van het vergeten bombardement op 31 maart 1943 mee. Ook Cor Lamers was als burgemeester van één van de twee steden waar bommen vielen, aanwezig op in Park 1943, tussen Schiedamseweg en Mathenesserweg, de buurt waar de meeste slachtoffers vielen. 

De leerlingen hadden een overlevende van het bombardement, nu 87 jaar oud, op school te gast gehad. Die had verteld over die treurige dag, waarop tenminste 24 Schiedammers het leven lieten. Zie dit artikel. In totaal verloren het bombardement tenminste 450 mensen het leven. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb benadrukte in zijn speech vanmiddag hoe belangrijk het is dat de verhalen van toen gedeeld worden: "Want uw verhalen zijn belangrijk om te horen. We doen daarmee recht aan de levens van de mensen die midden in het leven stonden en plotsklaps werden weggerukt."

De Rotterdamse burgemeester roept mensen op hun verhalen, foto's en herinneringen te blijven delen. Volgens hem heb je in de auto immers ook een achteruitkijkspiegel nodig om vooruit te kunnen rijden.

Het slechte weer vandaag weerhield veel mensen, waaronder ooggetuigen en nabestaanden, er niet van om de herdenking bij te wonen.

Scholengemeenschap Spieringshoek

Van der Brugghenlaan 2, Schiedam

Meer over Scholengemeenschap Spieringshoek →