Categorieën

Service

Streekproducten Rechtstreex uit de molen

Streekproducten Rechtstreex uit de molen
Winkelen

Streekproducten Rechtstreex uit de molen

  • Redactie
  • 12-05-2018
  • Winkelen
Streekproducten Rechtstreex uit de molen

Rachelle Eerhart (l) en Agata Ronteltap; foto's: Rechtstreex


SCHIEDAM – Rechtstreex krijgt een 'filiaal' in Schiedam. De webwinkel met-een-ideeël-doel wordt gevestigd in molen De Drie Koornbloemen. Agata Ronteltap wordt 'wijkchef' van Rechtstreex.

'Mensen en eten dichter bij elkaar brengen'. Dat is in feite de missie van de webwinkel. Ze verkoopt streekproducten, levensmiddelen verbouwd of gemaakt door leveranciers in een straal van vijftig kilometer rond Rotterdam. In de Maasstad heeft het initiatief – sinds 2013 – een kleine dertig verdeelpunten, met ieder een wijkchef. Daar kunnen mensen uit de directe omgeving op twee dagen in de week, meestal woensdag en donderdag, of vrijdag en zaterdag, hun spullen op komen halen. Er zijn ook wijkchefs die het eten bij mensen thuis brengen, en ook horecaklanten worden beleverd.

In die zin levert Rechtstreex een dienst die het midden houdt tussen het groentenpakket van de biowinkel en de thuisleveringen van Picnic. Maar kern van het verhaal is de verbazing over de voedselketen en de kennis daarover die bij veel mensen steeds gebrekkiger is. “Hoe kan het dat we zo weinig weten van wat er achter ons eten zit?”, zo vroeg initiatiefnemer Maarten Bouten zich af. Dit terwijl voedsel zo veel invloed heeft op het milieu, onze omgeving en onze gezondheid.

Kunnen we niet zelf een zeer regionale voedselketen opzetten, zo was het idee. Die kort is, en transparant. “Goed spul, duurzaam gemaakt en verspreid en lekker”, aldus Rachelle Eerhart. Zij is coördinator van de regio waarin ook Schiedam gaat vallen. Belangrijk daarbij is de schaal waarop wordt geproduceerd, zodat direct contact tussen de producenten en consumenten mogelijk is. Daartoe moet het voedselsysteem ook inzichtelijk zijn. En ook de prijs is kraakhelder, aldus Eerhart. “Van iedere omgezette euro gaat 57 cent naar de producent.” De rest is via btw voor de overheid en voor Rechtstreex. Mocht 57 procent als opbrengst voor de leveranciers laag lijken: in andere voedselsystemen ligt die prijs bijna altijd (flink) lager.

Ondertussen doen er al zo'n zeventig leveranciers, vooral boeren, mee met Rechtstreex. Maar ook het maalbedrijf van De Schiedamse Molens levert aan de streekwinkel. Die kent nog een beperkt aantal afnemers, zo'n zeshonderd vooral Rotterdamse huishoudens.

Daar moet dus binnenkort flinke verandering in komen, met de toevoeging van Schiedamse klanten. Die kunnen van volgende week terecht in De Drie Koornbloemen, om daar hun spullen af te halen. Agata Ronteltap zet wekelijks vrijdag en zaterdag enkele uren de deuren open om haar klanten in de stad de bedienen. Dan moeten ze wel voor woensdag half 11 in de ochtend hun bestelling hebben doorgegeven. In de molen huurt Rechtstreex de benedenruimte, voor opslag (een grote koelkast wordt geplaatst) en ook voor ontmoeting tijdens de afhaaluren.

Onlangs organiseerde Rechtstreex een info-avond in Schiedam waarop zo'n vijftien tot twintig mensen afkwamen. Ook de reacties op de Facebook-site van Rechtstreex wijzen op voldoende animo onder de Schiedammers om een verdeelpunt bestaansrecht te verschaffen, aldus Eerhart. “We hebben ook geen honderden klanten nodig. Als we er vijftig hebben is het al ok, en gaan we eerder denken aan een nieuw verdeelpunt dan dat we extra klanten willen werven.” Dan komt ook de maatschappelijke doelstelling van Rechtstreex om de hoek kijken, aldus de coördinator. “Als we een extra punt openen, kunnen we weer mensen van inkomen voorzien."

Vandaag maakt Rechtstreex op de Nationale Molendag in De Drie Koornbloemen promotie.