Twaalf jaar geëist tegen Schiedammer verdacht van drugssmokkel
- Redactie
- 29-05-2024
- Nieuws

Inval in de woning van Samir B.; foto: politie
SCHIEDAM - Tegen Yassine B. uit Schiedam is gisteren voor de Rotterdamse rechtbank twaalf jaar cel geëist. Hij is volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij invoer van twee grote partijen drugs (samen 23.000 kilo) met een straatwaarde tegen de miljard euro. Bij zijn arrestatie werd in de woning van B. voor drie miljoen euro aan contant geld aangetroffen, in dozen, koffers en Big Shoppers.
Die arrestatie gebeurde in april 2022, na een langdurig internationaal onderzoek dat de naam 26 Demer kreeg. Tijdens een gecoördineerde actie in Duitsland, België, Spanje en Paraguay en dus Nederland werd binnengevallen in acht panden. Daarbij werden 'tientallen verdachten' opgepakt.
Onder de drie aangehouden Nederlanders waren de neven Yassine B. (nu 28 jaar) en Samir B. (30). Tegen Samir B., geboren in Schiedam en aangehouden in zijn woning in Den Bosch, werd tien jaar gevangenisstraf gevraagd door het OM. De neven stelden zelf voor de rechter niet betrokken te zijn in de drugssmokkel; de telefoons met versleutelde berichten waarmee over de smokkel werd gesproken, zouden niet van hen zijn. Het OM stelt wel zeker te zijn dat zij de speciale telefoons gebruikten, omdat hun gewone telefoons vaak direct in de buurt van de versleutelde toestellen te vinden bleken te zijn. Ook de derde opgepakte Nederlander, Nick Z. (29) staat nu voor de rechter; hem wil het OM 32 maanden in de cel zien voor witwassen.
In de havens van Antwerpen en Hamburg werd in februari 2021 23.000 kilo cocaïne onderschept die voor Nederland bestemd was. Een hoeveelheid van zestienduizend kilo werd op 12 februari in Hamburg aangetroffen, verstopt in drie containers met blikken plamuur uit Paraguay. In de haven van Antwerpen werd korte tijd later meer dan zevenduizend kilo gevonden, verstopt tussen blokken hout. Kort na het aantreffen van deze partij ging de Dienst Landelijke Recherche verder met het onderzoek en er werd internationaal informatie uitgewisseld. De onderzoeken vonden voornamelijk plaats in Duitsland, België en Nederland. De drugssmokkelaars maakten volgens de politie gebruik van gekloonde containers, zodat het leek alsof er goederen werden vervoerd van bonafide bedrijven. Zo probeerden de verdachten transporteurs, expediteurs en de douane om de tuin te leiden.
De betrokken transporten werden vervolgens ook gezien in Sky ECC (door de politie begin 2021 ontsleutelde afgeschermde telefoons). Deze informatie werd gedeeld met de verschillende landen waarbij Europol een rol speelde. Hierdoor kon de ‘verbinding’ worden gemaakt tussen de informatie van meerdere internationale crypto-analyseteams, waarbij de betrokken verdachten werden geïdentificeerd. Volgens de politie zijn in dit onderzoek, dat de naam 26Demer kreeg, niet alleen de vermoedelijke organisatoren van de drugstransporten aangehouden, maar ook investeerders en mensen die hielpen met de logistieke kant van de smokkel.
Na de twee drugsvangsten werd in februari 2021 al de Vlaardinger Atif S. (nu 31) aangehouden. Zijn naam stond op de vrachtbrieven bij de containers. Hij is inmiddels veroordeeld tot 4,5 jaar cel.