Categorieën

Service

Twaalf vergezichten & niet woorden maar daden

Twaalf vergezichten & niet woorden maar daden
Politiek

Twaalf vergezichten & niet woorden maar daden

  • Achtergrond
  • 14-03-2022
  • Politiek
Twaalf vergezichten & niet woorden maar daden

SCHIEDAM - Het mobiele stembureau, het drive-in stembureau aan de Ringerstraat, tenten op vier plekken in de stad en het stembureau op het Stadserf zijn ondertussen al enkele uren open voor het uitbrengen van de stem voor de nieuwe Schiedamse gemeenteraad. 

Veel mensen hebben nog niet op hun netvlies wie, laat staan van welke partij, zij hun stem geven. Maar weinigen hebben intenstief gevolgd wat er de afgelopen vier jaar in de raad besproken is, wie daar de appels uit het vuur hebben gehaald die voor haar of hem van belang zijn. En dan is er ook nog het dagelijks bestuur van de stad, door burgemeester en wethouders: hoe hebben zij Schiedam over de woelige baren gelaveerd, klippen ontweken en nieuw perspectief voor de inwoners verschaft? Of misschien wat bescheidener bezien: hebben gedaan wat kon binnen de grenzen van het huishoudboekje.

Dan is er natuurlijk het verschil dat wat is gedaan, en wat men voor ogen staat. Misschien zijn fracties van mening veranderd, ligt er nadruk op andere onderdelen van het beleid, verdelen de fracties in de raad de beschikbare middelen liever op een andere manier, bijvoorbeeld dan zij vier jaar geleden van plan waren.

Daarom zijn er de verkiezingsprogramma's, waar de twaalf partijen die in Schiedam dingen naar de gunst van de kiezer, hebben opgeschreven wat zij belangrijk vinden, waar de zwaartepunt van hun inzet ligt, op welke manier hun visie of hun aanpak verschilt van die van anderen, andere partijen. Schiedam24 heeft de afgelopen tijd deze programma's doorgevlooid en de opmerkelijkste inhoud weergegeven in artikelen. Met elkaar vormen deze stukken een mooi panorama van een soort van beloofd land dan de twaalf voor Schiedam zien weggelegd. Altijd interessant om eens door te nemen voor u uw stem vandaag, morgen, of waarschijnlijk woensdag uitbrengt. 

Hier vindt u de stukken snel terug: 
1. VVD-programma: in tien jaar tijd zevenduizend huizen erbij
2. Denk-programma: accent op strijd tegen armoede en discriminatie
3. AOV-programma: ook zorgen voor de ouderen van morgen
4. D66-programma: autoluwe straten en vooral veel fietsen en wandelen
5. Groen Links-programma: sluiting van vliegveld en blurrende ondernemers
6. CDA-programma: wonen en zorg zijn fundamenten van het bestaan
7. PvdA-programma: weg met de enge plekjes in de stad!
8. PS-programma: gereguleerd parkeren in de hele stad
9. OPS-programma: experimenten met woonvormen voor ouderen
10. LOS-programma: alle musea in Schiedam moeten fuseren
11. SLV-programma: wijkregisseur kan beter in de wijk wonen waar hij werkt
12. Alles voor Schiedam: onverklaarbaar dat er nog geen betaald parkeren is...

(De op dit moment -maandag rond het middaguur - nog ontbrekende artikelen over de programma's van Progressief Schiedam, Lokaal Onafhankelijk Schiedam, Sociaal Liberaal Verbond en Alles voor Schiedam worden vandaag en morgen toegevoegd.)

Maar vergeet niet: wat ons betreft is het toch 'niet woorden maar daden'. Niet de mooie plannen, maar het gedrag, wat partijen hebben gedaan, bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar, zouden de stem van de Schiedammer moeten bepalen. Inbegrepen het verschil dat er nu eenmaal is tussen de partijen die bestuursverantwoordelijkheid in het college hebben gedragen, en partijen die daartoe niet de kans kregen.