Categorieën

Service

Tweede Kamer wil luchtalarm behouden

Tweede Kamer wil luchtalarm behouden
Nieuws

Tweede Kamer wil luchtalarm behouden

  • Redactie
  • 20-03-2024
  • Nieuws
Tweede Kamer wil luchtalarm behouden


SCHIEDAM - De Tweede Kamer wil dat het luchtalarm in Nederland behouden blijft. Een ruime meerderheid van het parlement draagt demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz op om met een plan te komen om het bestaande systeem te behouden.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was een van de partijen die de afgelopen weken duidelijk liet weten tegen de voorgenomen afschaffing van het luchtalarm te zijn. "De sirene (WAS-palen -waarschuwings- en alarmeringssysteem, red.) is van groot belang in het alarmeren van de inwoners van Nederland, niet alleen in onze regio'', zo liet de veiligheidsregio weten. 'Onbegrijpelijk' en ook 'onverantwoord', waren de woorden die directeur Arjen Littooij gebruikte voor het plan te stoppen met het systeem met luchtalarmering via de sirenes in het land en in plaats daarvan Nederlanders te gaan alarmeren via de telefoon. "Afhankelijk zijn van alleen NL-alert, een digitaal systeem, is kwetsbaar. Hiermee komt de veiligheid van de inwoners direct in gevaar. Bij een stroomstoring valt NL-Alert binnen twee uur uit. Het systeem van de analoge sirenes blijft zo’n 96 uur functioneren. Als het mobiele netwerk uitvalt kan NL-Alert niet worden gebruikt. Voor alle duidelijkheid: het NL-Alert is geen vervanger van de sirenes, maar zij vullen elkaar juist aan en zijn daarom van levensbelang voor alle inwoners.''

In de afgelopen vijf jaar werd het alarm in Nederland maar twee keer ingezet bij een noodsituatie, allebei in Zuid-Limburg: een keer vanwege de overstromingen in 2021 en een keer vanwege giftige stoffen die vrijkwamen op industrieterrein Chemelot in 2019. De voorstanders willen de sirenes achter de hand houden als alternatief voor NL-Alert.

Yeşilgöz maakte begin deze maand bekend dat het landelijk systeem met de sirenes stopt. Het zou te weinig soelaas  bieden: de dekking van de NL-Alert is hoger en op die manier kunnen mensen ook worden geïnformeerd wat te doen bij een alarm, iets wat met de sirenes niet mogelijk is. NL-Alert heeft naar verluidt inmiddels een bereik van 92 procent.