Categorieën

Service

Van de 1000 Schiedammers gingen er vijf met alcohol op bon

Van de 1000 Schiedammers gingen er vijf met alcohol op bon
Nieuws

Van de 1000 Schiedammers gingen er vijf met alcohol op bon

  • Redactie
  • 28-03-2023
  • Nieuws
Van de 1000 Schiedammers gingen er vijf met alcohol op bon

Archiefoto: Flashphoto


SCHIEDAM - In Schiedam zijn afgelopen jaar 325 mensen betrapt met alcohol of drugs achter het stuur en daarvoor bekeurd. 

Dat blijkt uit politiecijfers, die door Independer op een rijtje zijn gezet. In 2021 waren dat 115 processen-verbaal minder. De forse stijging is te verklaren uit de algemene toename van rijden onder invloed die zich in Nederland na het aflopen van de lockdowns vanwege de Coronapandemie voordeed. 

In heel Nederland werden afgelopen jaar bijna elfduizend mensen meer op de bon geslingerd omdat ze hadden ingenomen waarmee je niet de weg op mag; het waren 42.795 bekeuringen in totaal, oftewel 117 per dag. Het verschil betekent een toename van ruim eenderde. Sinds 2011 werden er in Nederland niet zo veel bonnen uitgeschreven voor rijden onder invloed. De verzekeringenvergelijker constateert de grootste stijging in Zuid-Holland: de toename van 2021 op 2022 was 43,6 procent. 

Navraag bij de politie leerde Independer dat er niet specifiek vaker is gecontroleerd, en dat de enorme stijging hierdoor niet wordt verklaard. Wel kan het zo zijn dat basisteams die meer meldingen krijgen van rijden onder invloed vaker controleren.

De 325 bekeurde Schiedammers zijn goed voor 4,9 promille van de bevolking. Dat is ruim meer dan het landelijk gemiddelde van 2,9 promille. De verschillen in Nederland zijn groot - hetzij in het alcohol- en drugsgebruik, het daarna in de auto stappen of het handhavingsbeleid van de politie. In Mook en Middelaar, in Noord-Limburg, werden 11,5 bekeuringen per duizend inwoners uitgeschreven en daarmee is de gemeente Nederlands kampioen. Ook Oostzaan (elf promille), Gennep (9,5 promille) en Zandvoort (7,7 promille) waren gemeenten waar veel verkeersdeelnemers onder invloed werden bekeurd.

De meeste bekeuringen, absoluut, werden uitgeschreven in Rotterdam, 2875 in totaal. Daarna volgden Den Haag (2305), Amsterdam (2075) en Eindhoven (765).

In onze omgeving werd er in Rotterdam relatief meer bekeurd dan in Schiedam, te weten 5,2 promille. In Vlaardingen waren niet meer dan 2,8 processen-verbaal per duizend inwoners te boekstaven, in Maassluis maar 1,4 promille. Midden-Delfland komt tot vijf promille, Delft tot 3,4, Nissewaard tot 4,6 en Lansingerland tot 1,6 promille.