Agenda

Zaterdag 11 mei

11-05-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 11 mei onder meer:

Orgelconcours

De hele dag is er vandaag in de Grote of St.-Janskerk orgelmuziek te horen. Verschillende jeugdige organisten bespelen het orgel in het kader van de tweede jaargang van het Ambitus Orgelconcours. Van negen tot twaalf is er masterclass voor jongeren tot vijftien jaar. Van een tot vijf zijn de organisten wat ouder, tot twintig jaar. Het Ambitus Orgelconcours wil talentvolle jonge organisten gelegenheid geven om zich te presenteren en zich verder te ontwikkelen. Maar het wil ook de rijkdom aan Nederlandse orgels en orgelcultuur voor het voetlicht halen. Ambitus werkt samen met Codarts, het Rotterdamse conservatorium. 

Schiespoor

Open dag in het 'nieuwe' onderkomen aan het Spinhuispad. Van tien tot vier staan de deuren van Schiespoor open voor ieder die meer wil weten - en vooral: plezier wil beleven - aan treinen op schaalmodel en nagebouwde landschappen.

African Roots

Een muzikale reis door Afrika. Orkest en koor van muziekvereniging Sint Radboud laat muziek horen uit of geïnspireerd door Afrika. Percussionist Oké Sène verzorgt een gastoptreden. "Het belooft een spetterende avond te worden, er mag gedanst worden!"
In de foyer van het theater is Afrikaanse kunst te bewonderen, in samenwerking met Open Art Exchange.
African Roots is tevens het afscheidsconcert van dirigent Martijn Krijnen. Hij zal na 12,5 jaar het stokje doorgeven aan een nieuwe dirigent.
In Theater aan de Schie, vanaf kwart over acht. Toegang: 13,50 euro.

Bingo

Wijkvereniging Bijdorp houdt vanavond vanaf half acht een bingo, in het clubgebouw aan de Schietbaanstraat.

Moederdag

Het CJV op de Lange Haven organiseert een workshop voor kinderen vanaf acht tot twaalf jaar. Om iets moois te maken voor Moederdag. Tussen een en half vier.

Kunst Werkt

Tentoonstelling It wasn't my idea. Carlinda Boom, Gerrit Bruins en Mirjam van den Haspel werken op verschillende manieren, maar hebben gemeen dat hun werk niet alleen maar op een idee of concept geënt is. Bij IWMI -It Wasn’t My Idea- stellen ze de vraag centraal: wat stuurt ons werk en beeldende kunst aan? Wanneer is dat het menselijk brein, de computer, bezieling of kunstmatige intelligentie? Tussen een en vijf.

Molendag

Nationale Molendag zet natuurlijk Schiedam in de belangstelling. Drie van de reuzen van de stad zijn open, daar kun je de molenaars ontmoeten. Ook is de Babbersmolen te bezoeken; de oudste stenen poldermolen van Nederland die ook al in Schiedam ligt. 
In molen De Drie Koornbloemen kunnen de oude scheve trappen beklommen op zoek naar sporen van de verschillende functies uit het verleden. Centraal gelegen staat hier de informatiestand van stichting De Schiedamse Molens met het hele programma van Molendag. Ook start er een molenwandeling. Daarvan uitblazen kan op het pannenkoekenterras bij molen De Walvisch. Hier bevindt zich ook de molenwinkel en het molenmuseum.
De Babbersmolen is er één van de buitencategorie maar een absolute aanrader. Je stapt er honderd jaar terug in de tijd in de historische molenaarswoning en het levend erf met moestuin en kippen. De minipolder  valt zelf onder water te zetten en met scheprad en sluizen weer droog te malen.
De molens zijn van elf tot vijf uur te bezoeken. Voor kleine kinderen zijn De Walvisch en de Babbersmolen zeer geschikt. Meer informatie www.deschiedamsemolens.nl.

Vlooienmarkt

En braderie. Op de Hoogstraat, tussen tien en vier. Organisatie: Beukers Evenementen.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Vice
20.30 uur: Gloria Bell

Tekenen

En wel koeien.  Aan de rand van de stad in het landschap van Midden-Delfland staat een koeienboerderij, waar Annemieke Rodenburg is opgegroeid. Zij verzorgt vandaag een tekenles, met als modellen die 'prachtige beesten met mooie vormen'. Voor  beginners en gevorderden vanaf twaalf jaar, koeienfans, mensen die willen ontdekken, op ongewone plekken willen tekenen, in de natuur willen zijn. De tekenles speelt zich af in het weiland bij boerderij Hoeve Vrijlust. Woudweg 24a, tussen een en vier.
Kosten: 55,- p.p. inclusief gastdocent, inspirerende opdrachten, materiaal, koffie, thee en lekkers van eigen bodem. Denk eraan om kleren aan te trekken die vies mogen worden!

Jenevermuseum

Het vernieuwde Jenevermuseum is open, van elf tot vijf.

Plantagekerk

Open huis in de Plantagekerk. De kerk aan de Lange Nieuwstraat 61-63 is te bezichtigen tussen twee en vier. Pim Melligers bespeelt het historische Rütter-orgel. 

Disco

In wijkcentrum Oost, voor groot en klein. Tussen zeven en tien uur. Toegang 1 euro.

Yellow Rainbows

Reünie voor alle (oud)majorettes en -twirlsters van The Yellow Rainbows. Vanaf acht uur in basisschool De Klinker in Woudhoek. "Natuurlijk zijn er ook batons aanwezig om te kijken of je het nog allemaal kunt!"

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Stuurloos

Shantykoor Stuurloos treedt op in Frankeland, tussen half drie en vier.

SV&HV

Softbal- en honkbalvereniging Schiedam houdt open huis, tussen vier en tien. Van der Lippad 1 in Bijdorp.

Café 't Anker

Duo Tijdloos treedt op, vanaf acht uur.

Ketelfactory

Vandaag wordt stilgestaan bij het tienjarig bestaan van de Ketelfactory. Dat gebeurt tussen tien en zes in het Wennekerpand, in het kader van de tentoonstelling Still.
In het Wennekerpand vertelt shinto-meester Paul de Leeuw over stilte en hoort u Indiase klassieke muziek, uitgevoerd door Ad Groot en Toss Levy. Kester Freriks gaat in gesprek met Rob Vrakking, Olphaert den Otter geeft een lezing over de stilte van het heelal en Florette Dijkstra houdt een onmogelijke lezing over stilte. Tussendoor zijn er korte intermezzo’s door Ellen van Rossum en Cézanne Tegelberg.

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.