Succes maatregelen pas over twee weken te zien

28-09-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Premier Rutte verwacht pas binnen tien dagen tot twee weken te zien dat de maatregelen die zijn kabinet vanavond aankondigt, resultaat zullen opleveren.

Die maatregelen betreffen onder meer het eerder sluiten van de horeca: negen uur voor het laatst naar binnen, uiterlijk tien uur ieder weer buiten. Doorfeesten na sluitingstijd bij mensen thuis is evenmin mogelijk. Het kabinet adviseert om niet meer dan drie mensen boven de twaalf jaar in huis te halen.

Dit zijn voorbeelden van landelijke maatregelen, waartoe het kabinet vandaag besloten heeft. Het regionale beleid wordt losgelaten. "Als je ziet hoe snel het gaat.. dat heeft ons tot de overtuiging gebracht om landelijk op te schalen", aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Volgens hem zal ook met de nu door te voeren maatregelen het dagelijks aantal besmettingen de komende week verder oplopen tot vijfduizend, zo is de verwachting.

Een andere maatregel is dat groepen kleiner moeten worden: buiten wordt veertig het maximum, binnen dertig. Uitzonderingen zijn er vele op deze regel, maar het oordeel daarover is aan de Veiligheidsregio's. "In het onderwijs verandert niets, en ook kerken en demonstraties gaan door zoals tot nu toe." Maar bij sportwedstrijden mogen helemaal geen toeschouwers aanwezig zijn.

Verder dringt het kabinet aan op thuiswerken. De afgelopen tijd zijn ook de thuiswerkers vaak weer begonnen om een of twee dagen per week naar kantoor te gaan. "Dat moet nu ophouden", aldus Rutte. "Dat gaan we niet afdwingen, maar het is wel zo dat als er een serieuze besmetting plaatsvindt op een bedrijf, dan kunnen we zo'n locatie twee weken sluiten."

Volgens Rutte is er de afgelopen week het nodige veranderd in het land. Hij heeft de indruk dat heel veel mensen doordrongen zijn van de ernst van de situatie op dit moment.
Dat wordt onderstreept onder meer met het plan om snel met het grootwinkelbedrijf afspraken te maken om in alle supermarkten twee keer per dag een uur in te richten voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

In de grote steden wordt geadviseerd mondkapjes op te zetten. Winkeliers krijgen de mogelijkheid om mensen zonder mondkapje in winkels te weigeren.

In principe gelden de maatregelen de komende drie weken, daarna wordt de balans opgemaakt.Gerelateerd