Mammoet verdacht van corruptie

30-04-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie verdenkt zwaartransportbedrijf Mammoet van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van de sanctieregelgeving. Het bedrijf zou in het verleden steekpenningen betaald hebben om grote opdrachten in Mauritanië en Irak binnen te halen.

Dat meldt NRC Handelsblad in een reportage over het moederbedrijf SHV. Tegenj de zusterbedrijven Econosto (onder meer pijpleidingtechnologie) en diervoederfabrikant Nutreco koestert het OM vergelijkbare verdenkingen.

Bij Mammoet Salvage, de bergingstak van het Schiedamse bedrijf, in 2016 door SHV verkocht aan Koole, zou drie miljoen euro zijn betaald aan een tussenpersoon voor het bergen van scheepswrakken in Mauritanië. De klus zelf zou Mammoet veertig miljoen euro hebben opgeleverd, zo stelt de NRC. Ook bij de hijskranendivisie van Mammoet is er sprake van omkoping, aldus het OM. Dit gebeurde in het Midden-Oosten. In het jaarverslag staat dat in 2015 contante betalingen plaatsvonden waarvan onderliggende documenten ontbraken.

Zie ook dit artikel.

SHV is met een omzet van zo’n twintig miljard euro en ongeveer zestigduizend werknemers een van de grootste bedrijven van Nederland.


Gerelateerd