Denk: handhaaf boerkaverbod niet

31-07-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Denk Schiedam roept het gemeentebestuur op het boerkaverbod niet te handhaven. Morgen gaat de wet – officieel het ‘Gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding’ – van kracht.

Volgens Denk gaat het om een 'pestwet'. Die heeft volgens fractievoorzitter Dogukan Ergin tot doel boerka- (en nikaab)draagsters het leven zuur te maken. De wet wordt volgens hem door veel moslims opgevat als opmaat naar een verbod op het dragen van een hoofddoek. “In combinatie met het burgerarrest biedt deze wet podium voor moslimhaters om boerkadraagsters fysiek te belagen.”

Vandaag ontstond er op 'sociale' media veel tumult over een uitleg van het nieuwe verbod volgens het Algemeen Dagblad: het zogenaamd burgerarrest biedt ieder de mogelijkheid bij ontdekking van een strafbaar feit een verdachte aan te houden.

De gemeente Schiedam plaatste vandaag op zijn website een bericht dat het vanaf morgen in alle gebouwen van de gemeente verboden is gezichtsbedekkende kleding te dragen. “Medewerkers van de gemeente zullen vriendelijk vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen of anders het gebouw te verlaten”, legt de gemeentevoorlichting uit. “In het uiterste geval, als iemand weigert het gebouw te verlaten, is de gemeente genoodzaakt de politie in te schakelen.”

Denk wil daar niet van weten. Waarom doet Schiedam niet als Rotterdam, Utrecht en Amsterdam (en conform de opstelling van de Raad van State). Die hebben aangegeven het boerkaverbod niet actief te zullen handhaven, aldus Denk.

De fractie wil ook weten hoe dat elders in de stad gaat. Wat doen zorg- en onderwijsinstelling? En hebben burgemeester en wethouders zicht op wat daar gaat gebeuren?

Sowieso is de vraag hoe veel nikaab- en boerkadraagsters het betreft. “Heeft het college zicht op hoeveel Schiedammers binnen de reikwijdte van deze wet vallen? ”, zo vraagt Denk zich af.

De fractie wil ook graag inzage in de 'prioriteringslijst' van de politie. Hoe hoog staat handhaving van het verbod op het lijstje met alle taken van de politie? En: “Bent u bereid om zich binnen de driehoek (het overleg tussen burgemeester, politiecommissaris en (hoofd)officier van justitie -red.) in te zetten om de handhaving van het boerkaverbod geen prioriteit te geven?”

Tenslotte wil Denk, dat veel islamitische kiezers verenigt, in zijn vragen aan het college van Schiedam ook weten of het de mogelijkheid wil scheppen om boerkadraagsters 'in een aparte ruimte' de boerka af te laten doen zodat er bijvoorbeeld een paspoort kan worden aangevraagd. “Zo nee, betekent dit dat het Schiedamse college boerkadraagster uitsluit en geen enkele service gaat verlenen? ”, aldus Denk

Denk Schiedam staat volgens Ergin pal achter individuele vrijheden en het zelfbeschikkingsrecht en is van mening dat deze wet indruist tegen deze principes. En het biedt, getuige de discussie in den lande gelijk al vandaag, de kans voor 'haatdragende uitingen' en eigenrichtinggedrag. “Staat u garant voor de veiligheid van boerkadraagsters? ”, zo wil Denk weten. “Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om de veiligheid van boerkadraagsters te waarborgen? ” Denk wil graag op de hoogte gehouden worden van incidenten die zich eventueel voor gaan doen.Gerelateerd