Extra sprinters nog lang niet zeker

13-04-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het is nog lang niet zeker dat er ieder uur een vijfde en zesde sprinter gaat rijden van Schiedam naar Rotterdam en Den Haag. Dat laat staatssecretaris Vivianne Heijnen de Tweede Kamer weten in een voortgangsrapportage.

Die gaat over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer 2021-2 (PHS). Dat programma heeft tot doel op zes reizigerscorridors te komen tot hoogfrequent spoorvervoer en extra ruimte voor goederenvervoer op het spoor. Het is volgens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat 'noodzakelijk om de reizigersgroei op te kunnen vangen die na de Coronacrisis weer verwacht wordt'.
 
De onzekerheid over de extra sprintertreinen komt voort uit de baanstabiliteit op het traject Delft Campus-Schiedam. Pro Rail onderzoekt momenteel die (in)stabiliteit. "Als er maatregelen aan de baan moeten worden uitgevoerd, dan zal dit aanzienlijke investeringen met zich mee brengen", aldus Heijnen. "Ik ben met Pro Rail en NS ook naar andere opties aan het kijken", zo stelt zij. "Ik verwacht in de eerste helft van 2022 een besluit ten aanzien van scope, planning, kosten en financiering te kunnen nemen. Vooralsnog houd ik vast aan de invoering van de extra sprinters eind 2024 op deze drukke corridor waarlangs ook woningbouw is voorzien."Gerelateerd