Islamitisch College trekt plan in voor basisschool te Maassluis

25-03-2019 Nieuws Kor Kegel

SIC telt nu Maassluisse leerlingen bij Vlaardingse aanvraag op

SCHIEDAM – Het regent in het hele land aanvragen om nieuwe moslimscholen te stichten, maar het Islamitisch College in Schiedam heeft de aanvraag voor een basisschool in Maassluis ingetrokken. De stichting voorziet dat het op dit moment onvoldoende aannemelijk kan maken dat het aantal verwachte leerlingen aan de wettelijke criteria normen zal voldoen.

Stichting Islamitisch College (SIC) sluit niet uit op afzienbare tijd een nieuwe aanvraag te doen. De lokale gemeenschap in Maassluis heeft laten weten aan voldoende handtekeningen te kunnen komen. In de nieuwe wetgeving kan dat de doorslag geven.

Het bestuur heeft ook in Vlaardingen een aanvraag lopen, maar om daar de kans op toewijzing te vergroten is nu het leerlingpotentieel in Maassluis hierbij betrokken, liet bestuurslid Hasan Gögüs onlangs in andere media weten. Daarmee werd het onhaalbaar om een nieuwe islamitische basisschool op te nemen in het Plan van Scholen 2020-2022 in Maassluis.  

Op dit moment heeft het Islamitisch College in Schiedam twee basisscholen, Ababil aan de Dr. Kuyperlaan 12 in wijk Nieuwland en El Furkan aan de Eduard van Beinumlaan 61 in wijk Groenoord. Daarnaast heeft de SIC een kinderopvang, Noah, aan de Nieuwe Damlaan 762. De scholengemeenschap telt ruim duizend leerlingen. De SIC wil de leerlingen islamitisch vormen met als doel ze op te voeden tot participerende individuen in de Nederlandse samenleving op basis van behoud van eigen culturele en religieuze achtergrond. De stichting streeft ernaar het godsbewustzijn, zoals gedefinieerd volgens de islam, bij kinderen te ontwikkelen. “We willen de leerlingen gedegen kennis en vaardigheden meegeven, zodat ze als bewuste en trotse moslims actief participeren in de maatschappij.”  

Eerder dit jaar deed Stichting Recht van Mijn Kind een aanvraag bij de gemeente Schiedam om een moslimschool te starten in een van de leegstaande panden in Schiedam-West of het stadscentrum. De stichting, gevestigd in het Oude Westen van Rotterdam, hoopt de school volgend jaar te starten. De doelgroep bestaat uit kinderen van moslims die hun geloof niet praktisch belijden en dus minder streng in de leer zijn, waardoor de sfeer op school ook toleranter is. Voor het eerste schooljaar verwacht voorzitter Janjua Rahman 831 leerlingen. Op de langere termijn tot 2040 zal dat niet veel minder worden. Janjua Rahman ziet bestaansrecht voor een moslimschool naast de andere eenentwintig basisscholen in Schiedam, inbegrepen de twee islamitische van de SIC.