Categorieën

Service

Hoofdrol ouders in sportplezier kids

Hoofdrol ouders in sportplezier kids
Uit

Hoofdrol ouders in sportplezier kids

  • Redactie
  • 24-05-2015
  • Uit
Hoofdrol ouders in sportplezier kids

SCHIEDAM - "Een euro als je scoort." "Hoe kun je die nou missen?" "Hé dikzak, ga niet op de enkels van mijn zoon staan." "Hoe kan de coach jou er nou uithalen? Die begrijpt er echt niets van."

Er waren vanavond bijna vierhonderd toeschouwers in Theater aan de Schie bij de voorstelling 'En nou is het afgelopen'.
De voorstelling werd door de gemeente aangeboden om de bewustwording van de toeschouwers langs de lijn te vergroten tijdens een wedstrijd van hun kinderen. "Mensen langs de lijn bepalen in grote mate de lol die jonge sporters aan hun sport beleven. Toejuichingen motiveren, schelden en ander ongewenst gedrag ontneemt hen het plezier", aldus de gemeente. In de voorstelling staat een gezin centraal waarvan drie kinderen op zaterdag hun wedstrijd afwerken. We zien de hectiek in het gezin en hoe de gezinsleden omgaan met de prestatiedrang. "Hilarisch, herkenbaar en soms ontroerend!", aldus de aankondiging over het stuk.

En gelachen werd er vrijdagavond. Niet alleen door de ouders, op wie het stuk gericht is, maar ook door de kinderen die deze avond hun ouders vergezelden. Dat er een hoofdrol is weggelegd voor de ouders, werd vanavond ook letterlijk in het toneelstuk toegepast. Twee ouders uit de zaal stonden voor ze het wisten met 'moeder Lisa' en 'vader Bas' op het toneel 'langs de lijn'. 'Duimen omhoog' verbeeldt 'vader Bas' de benodigde positieve opstelling, al speelde  'vader Bas' met name de stereotype tenenkrommende vader.

De dochter die met turnen tot drie maal toe van de balk is afgevallen (foto 2), wordt door 'moeder Lisa' onverbiddelijk de turnzaal weer ingestuurd. "Anders kun je dat nieuwe turnpakje wel vergeten." Gaandeweg de voorstelling toont 'moeder Lisa' een gedragsverbetering. "Ach lieverd, ben je er drie keer afgevallen. En er toch elke keer weer opgeklommen en verder gegaan. Goed hoor."

Maar het is ook niet niks, als je als moeder op zaterdag-wedstrijddag een ingewikkelde planning moet maken om de oudste zoon bij de voetbalclub te krijgen, de jongste zoon bij de tenniscompetitie moet afleveren en de dochter bij het turnen. Aan de vader heeft ze niet zoveel. Die gedraagt zich als een groot kind. Hij heeft zijn focus te veel op de voetballende zoon, want hij droomt ervan dat zijn zoon 'prof' zal worden, wat hem net niet is gelukt.

Twee andere toeschouwers helpen 'voorzitter Ewald' van de denkbeeldige voetbalclub 'DVV Door Vormbehoud Vooruit' om tot uitdrukking te brengen dat een positieve benadering eigenlijk onze grondhouding is. "Wat doe je als een baby zijn eerste stapjes zet, maar valt? Inderdaad dan pak je de baby op en knuffel je hem of haar. Je beloont de baby, terwijl het lopen eigenlijk niet gelukt is. Door vallen en opstaan, leer je immers lopen. Waarom vergeten we dat dan als onze dochter zestien jaar later in een bekerfinale alleen op het doel afgaat, maar oog in oog met de doelvrouw huizenhoog over peert? Je kunt het ook positief zien, ze heeft toch iets goed gedaan, namelijk zich in kansrijke positie voor de doelvrouw gespeeld. We weten het allemaal, maar zestien jaar later is de schattigheid eraf. We vergeten het door de spanning van de wedstrijd".

Aan het eind van de drukke zaterdag zijn er de nodige woordenwisselingen geweest tussen beide ouders, die na de hectiek het echtelijke bed opzoeken. Maar als het aan voozitter Ewald ligt, valt er nog heel wat aan het gedrag van deze en andere ouders te sleutelen. Ouders zijn pessimistisch, ze kleineren, ze dreigen, ze zijn negatief ('kijken wat er niet goed gaat') en resultaatgericht. Het is beter dat ze hun kinderen zelfvertrouwen geven en dat ze benadrukken dat het gaat om 'plezier hebben in het sporten'. Kies voor een positieve insteek. Zorg voor een heldere rolverdeling tussen enerzijds trainer en coach en anderzijds de ouders. De rol van de ouders is om de veilige haven te zijn, waar je ook als sportend kind altijd naartoe kunt.

Deze voorstelling is ontwikkeld door het bureau 'Positief Coachen', onder leiding van Ewald van Kouwen, die in het stuk de rol van 'voorzitter Ewald' speelt.
http://www.ennouishetafgelopen.nl

Als vervolg op de voorstelling biedt de gemeente bijeenkomsten, waaraan sportverenigingen, welzijnsorganisatie, basisscholen, jeugdhulpverleners en ouders gratis kunnen deelnemen. De gemeente wil hiermee de kans op 'gedoe' op het veld en langs de lijn voor, tijdens en na de wedstrijd verkleinen. De bijeenkomsten vinden plaats op 3 en op 10 juni van 19.00 uur tot 21.30 uur in het Stadskantoor.
De bijeenkomsten worden verzorgd door het bureau 'Andere tak van sport'.
http://www.anderetakvansport.nl