• Redactie/Nexus
  • 04-06-2023

Dionne van Dijk speelt naar Nick Pak. Lisa Stouten is rechts in beeld; foto: Nexus

KORFBAL - Nexus werd gisteren in een heuse streekderby in Vlaardingen afgetroefd door Twist.

De vorige wedstrijd tussen Nexus en Twist werd weliswaar nog ternauwernood gewonnen door Twist, zaterdag was de gelegenheid om te werken aan eerherstel. Voor Twist waren de belangen groter dan voor Nexus, want de Vlaardingers konden bij winst een grote stap richting promotie naar de Eerste Klasse zetten. De Schiedammers zijn reeds veilig en kunnen het seizoen freewheelend uitspelen. Voor coach Mario Bernard was er dus geen aanleiding om drastische wijzigingen in de opstelling door te voeren. Wel begon het vak van Noah Poppelier nu eens niet met Kim Majoor (blessure) maar met Daphne Poot in de basis. Vaste waarden Suthes Balasooriyan en Juliette van Schie complementeerden het vak. Het andere vak was als vanouds bezet; routiniers Nick Pak en Dionne van Dijk wisten zich vergezeld door Lisa Stouten en Wilfred Koppe.

Zoals wel vaker in streekderby’s zou het geen hoogstaande wedstrijd worden. Het fysiek had de overhand en dit kwam het spel niet ten goede. Het gemak waarmee Nexus in het afgelopen zaalseizoen de tegenstanders aftroefde, is op het veld niet aan de orde. Dat Nexus haar doel om te handhaven reeds behaald heeft, zal hier ongetwijfeld een rol spelen. Wellicht komt de ploeg van Bernard in de zaal ook beter uit de verf dan op het veld.

In de eerste helft was sprake van een redelijk gelijk opgaande wedstrijd, al moesten de Schiedammers wel continu in de achtervolging. Een 3-1 achterstand werd dan ook knap weggepoetst, zodat er na een kwartier spelen een 3-3 stand op de borden verscheen. Twist trok wederom het initiatief naar zich toe en creëerde voor het eerst een gaatje van drie (7-4). Nexus bepaalde uiteindelijk de ruststand op 7-5.

De gasten kwamen vervolgens als beste uit de kleedkamers en middels doelpunten van Suthes Balasooriyan en Julliette van Schie werd de achterstand andermaal weggewerkt. Nexus speelde niet fantastisch, maar datzelfde kon gezegd worden van Twist. Pas na vijftien minuten in de tweede helft viel het eerste doelpunt aan de kant van de blauwhemden. Twist had alleen verdedigend de zaakjes beter voor elkaar dan Nexus, waardoor ook aan Schiedamse kant de doelpunten erg duur waren. Met nog twaalf minuten op de klok wist Twist de voorsprong verder uit te breiden (10-7), maar wederom toonde Nexus veerkracht (10-9). Toch waren het de Vlaardingers die een beslissend gat wisten te slaan (12-9). De afsluitende vrije bal van Noah Poppelier bleek uiteindelijk alleen voor de statistieken nog van belang: 12-10.

Coach Bernard was duidelijk in zijn analyse van de wedstrijd: “Het was van beide kanten geen beste wedstrijd, ook had ik het idee dat we soms tegen negen man stonden te spelen. Verder zijn tien doelpunten gewoon te weinig om aanspraak te kunnen maken op de winst.”