Jubileum Bibliotheek Schiedam uitgebreid gevierd

23-02-2020 Uit Advertentie


SCHIEDAM - De maand maart staat bij de Bibliotheek Schiedam helemaal in het teken van de viering van het honderdjarig jubileum. Op de website www.100jaaropen.nl is het volledige feestprogramma terug te vinden dat de bibliotheek heeft samengesteld voor alle Schiedammers. Zo is er een kinderboekenfilmfestival, een familieprogramma met sprookjes en kabouters, een Sing-Along met liedjes van Annie M.G. Schmidt en een spetterend eindfeest in de Grote of Sint-Janskerk.

Op 3 maart neemt burgemeester Lamers een speciaal jubileumboek in ontvangst, waarin de geschiedenis van de openbare leeszaal uitgebreid door Hans van der Sloot wordt beschreven. Bekende auteurs als Maarten ’t Hart en Nico Dijkshoorn verlenen hun medewerking aan deze speciale uitgave.

Vervolgens starten er veel programma-onderdelen waarbij het draait om het thema boek. Zo is er in de Korenbeurs een doorlopende tentoonstelling over wat de bibliotheek betekent voor de Schiedammer en een speciale editie van het Schrijfcafé. Op donderdagavond 19 maart wordt een literaire kroegentocht gehouden in de Schiedamse binnenstad genaamd Schrijvers aan de Toog. Schrijvers als Eva Hoeke, Liesbeth Mende, Nico Dijkshoorn en Marcel van Roosmalen lezen voor uit hun werk, zoals een column, gedicht of kort verhaal. Ongedwongen en min of meer als een verrassing vinden deze optredens plaats in onder meer Café Sjiek, Café Kennis, Café 't Anker, Lucas Drinkwinkel, Záálig Eten & Drinken, 1714 Drinks & Bites, Samba Y Fado, De Beurs, Césant, Jeneverie 't Spul, Tapperij Het Weeshuis, Wijning, Wijn & Beleving en Grand Café Babbels. 

De zaterdag erna (14 maart) is het de beurt aan verfilmingen van kinderboeken in Wenneker Cinema. Je kunt kiezen uit maar liefst zes films; van Iep tot Fantastic Beasts. Ook is een deel van de cast aanwezig van de Nederlandse VPRO tv-serie De regels van Floor. Altijd leuk voor de fans!

Verder nog op het programma een Sing-Along onder leiding van Gijs van Rijn (22 maart) en een speciale editie van het Literair Café op donderdag 26 maart in combinatie met het Literair Gezelschap Schiedam. Deze editie wordt historicus Annejet van der Zijl door Gijs Groenteman in de oude bibliotheek-locatie (Lange Haven 131) ondervraagd over Annie M.G. Schmidt, over wie ze in 2002 een biografie schreef. In de Korenbeurs zal tegelijkertijd de band Ocobar zangeres Ricky Koole laten schitteren terwijl ze typische Annie M.G. Schmidt-liedjes ten gehore brengt. Voor de kleintjes onder ons is er nog een leuke muzikale vertelling over Peter en de Wolf in de Korenbeurs op de laatste zondag in maart.
En we eindigen de maand maart uiteindelijk met een spetterend bal. Op zaterdag 28 maart organiseert de bibliotheek in de Grote of Sint-Janskerk een feest met allure voor alle Schiedammers. Artiesten als Edsilia Rombley, Hot Town Live Band, DJ Miss Sugaware en Leo Blokhuis maken er een spectaculaire show van! De kaartverkoop is gestart via www.100jaaropen.nl en het gaat hard, dus wees er snel bij!Gerelateerd