Categorieën

Service

Een duur maar goed plan

Een duur maar goed plan
Uit

Een duur maar goed plan

  • Han van der Horst
  • 17-12-2023
  • Uit
Een duur maar goed plan


COLUMN - Ons onmisbare Schiedam24.nl meldde dat momenteel de honderdste geboortedag van Gerard Reve wordt herdacht. Voor onze stad is dat belangrijk want de grote volksschrijver woonde een aantal jaren samen met de liefde van zijn leven Joop Schafthuizen op de hoek van de Nassaulaan en de Prins Mauritsstraat aan de kant van de Warande. Je kunt van Joop zeggen wat je wilt maar hij is op en top een Schiedammer gebleven. Voor zover mij bekend woont hij nog steeds in het Belgische Machelen waar hij en zijn man in 1993 naar toe verhuisden. Als Joop Schafthuizen bij wijze van uitzondering eens in de media verschijnt, spat het Schiedamse ondanks die 25 Vlaamse jaren nog steeds van hem af. 

Onze stad en de Nederlandse literatuur hebben wat met elkaar gemeen. U denkt nu natuurlijk meteen aan Maarten Biesheuvel maar er zijn veel meer literatoren met een Schiedams kantje. Willem Elsschot werkte een paar jaar bij Gusto op kantoor. Ferdinand Bordewijk kwam elke dag met de trein uit Den Haag want zijn advocatenkantoor was op de Lange Nieuwstraat gevestigd. En dan moet ik ook nog noemen Ary Prins en Henri Hartog, vergeten grootheden maar zeker grootheden. Tenslotte is er Francois Haverschmidt, wil ik bijna opschrijven maar Annie M.G. Schmidt en Ida Gerhardt hebben hier ook een tijdje gezeten.

Dit is de achtergrond van het gegeven dat je op verschillende Schiedamse gevels dichtregels aantreft. 

Dat is goed. Daar niet van. Hoe meer, hoe beter.

Maar het mag er niet bij blijven.

Verleden jaar zomer bracht ik een weekje door in de Italiaanse stad Triëst, waar óók veel beroemde schrijvers zijn neergestreken. Die hebben allemaal een bronzen beeld op ware grootte gekregen. Zo kom je op een brug James Joyce tegen, wandelend door de stad. Op een bank vlak voor de beurs zit Gabriele d´Annunzio  misprijzend in een boek te bladeren. Naast hem ligt een stapel waar hij nog niet aan is begonnen. De hele tijd door zie je mensen op de bank plaats nemen voor een selfie met de grote schrijver. We komen ook Italo Svevo  tegen, die eigenlijk Schwartz heette en een beetje de Italiaanse Willem Ellschot was.

Deze standbeelden zijn ongeveer even groot als de distillateur en de brandersknecht voor de Korenbeurs.

Er is in Schiedam een Reve-wandeling uitgezet. Hoe mooi zou het zijn als je hem onderweg in brons tegenkomt. En ook alle andere grote schrijvers die Schiedam met hun aanwezigheid hebben verrijkt.

Het zou de aantrekkelijkheid van onze stad als bestemming voor dagjesmensen zeer vergroten.

Het is wel een dure grap, maar je kunt natuurlijk met één beeld beginnen en er een veeljarenplan van maken, misschien wel voor de rest van de eeuw.

Beginnen wij in het jubileumjaar 2025.