Categorieën

Service

Engelssprekende gemeenschap kerkt voortaan in Liduinabasiliek

Engelssprekende gemeenschap kerkt voortaan in Liduinabasiliek
Gezond

Engelssprekende gemeenschap kerkt voortaan in Liduinabasiliek

  • Redactie
  • 27-10-2024
  • Gezond
Engelssprekende gemeenschap kerkt voortaan in Liduinabasiliek

Laatste viering van de Engelssprekende gemeenschap in Frankeland (foto hieronder: eerste viering in de Singelkerk)

SCHIEDAM - De ‘Engelssprekende parochie’ Christ our Redeemer heeft onderdak gevonden in de Liduinabasiliek. De gemeenschap van rooms-katholieke gelovigen in de Rotterdamse regio die in de Engelse taal hun geloof willen vieren, verliet Huize Frankeland. 

Sinds afgelopen zomer viert Christ our Redeemer in de centrale katholieke kerk van Schiedam. Wekelijks, vanaf half twaalf op de zondagochtend, komen de Engelssprekenden bij elkaar. 

De kerkgemeenschap was in 2018 opnieuw neergestreken in Frankeland, omdat de Heilig Hartkerk in de Gorzen waar zij kerkte, ging sluiten. In 1989 was Christ our Redeemer vanuit Rotterdam naar het verzorgingshuis in Schiedam gekomen. In 2006 besloot de gemeenschap voortaan in de Gorzenkerk bij elkaar te komen, waar meer ruimte beschikbaar was.

Lis Kleijn is een van de trekkers van Christ our Redeemer. Zij vertelt dat de parochie van oudsher vooral expats aantrekt. Mensen die graag hun geloof willen vieren in hun eigen taal, omdat dat toch een wezenlijk onderdeel van een cultuur en gemeenschap uitmaakt en in een nieuwe omgeving juist iets vertrouwds betekent. “Na de viering is er ook altijd een samenkomen, met koffie en iets lekkers”, aldus de geboren Schotse.

De Engelssprekende parochie werd opgericht in 1963, toen enkele Ieren en andere Engelstaligen besloten te gaan kerken in een kapel van een middelbare school op de Walenburgerweg in Rotterdam. Het ging om een vijftiental mensen. Een jaar later werd de gemeenschap echt erkend als parochie. Voorganger was pater A. de Veer, een ‘witte pater’, die lang in Afrika had gewerkt. Hij bleef tot 1971.

In 1984 verhuisden de vieringen naar de kapel van de zusters Franciscanessen in een klein klooster in de Robert Fruinstraat in west. De gemeenschap werd steeds internationaler en groeide. Met zo’n honderd kerkgangers in een viering op zondag moest er verhuisd worden naar een grotere kapel. Dat werd die in Huize Frankeland. 

Maar die vieringen kwamen de afgelopen tijd in het geding, omdat de viering in het Nederlands, voorafgaand aan die in het Engels, met name voor de bewoners van Frankeland het best naar een later tijdstip kon gaan dan tien uur op de zondagochtend. Het bleek steeds meer een probleem de bewoners die naar de viering wilden daartoe op tijd aangekleed of ook naar de kapel toe gereden te krijgen. Die viering gaat nu naar half elf. 

Maar daardoor zou de viering van de Engelstaligen nog later worden, vertelt Kleijn. “Dat zou betekenen dat onze mensen pas een heel eind in middag na de viering weer andere dingen konden gaan doen.” Dat wilde men liever voorkomen.

Uit de gesprekken met het parochiebestuur van De Goede Herder kwam als oplossing om de overstap naar de basiliek te maken. Daar is de gemeenschap behalve terug in een ‘echte kerk’, ook meer onderdeel van het parochieleven, met mogelijkheden om elkaar verder te helpen, met praktische zaken, maar ook met kerkelijke zaken, als het jongerenwerk en catechese. “In het voorjaar deden negen kinderen bij ons de eerste communie”, vertelt Kleijn. Dat proces van samenwerking is al begonnen. Een ander voordeel van de kerk aan de Singel is dat die makkelijker bereikbaar is per openbaar vervoer (bussen rijden er op zondagochtend amper) en dat er meer parkeergelegenheid rond de kerk is.

Vandaag de dag maken mensen uit heel veel verschillende landen, lang niet altijd Engelstalig, deel uit van Christ our Redeemer. De Filipino’s zijn goed vertegenwoordigd, maar ook de Afrikanen en dus ook Italianen en andere die Engels als tweede taal goed beheersen. Velen van hen wonen in Schiedam en Rotterdam, en ook in Vlaardingen, maar soms ook verder weg, in Alphen aan den Rijn of Breda. Een grote gemene deler is wel dat ze over het algemeen jonger zijn dan de kerkgangers in ‘Nederlandse’ kerken. Father Naveen is sinds enige tijd de vaste voorganger van de Engelstalige kerkgemeenschap. Bijzonder is dat hij een pater dominicaan is. En juist die dominicanen zijn van oudsher belangrijke zielzorgers in Schiedam geweest.