Categorieën

Service

Francois Haverschmidt klaar voor Oekraïense vluchtelingen

Francois Haverschmidt klaar voor Oekraïense vluchtelingen
Wonen

Francois Haverschmidt klaar voor Oekraïense vluchtelingen

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 20-05-2022
  • Wonen
Francois Haverschmidt klaar voor Oekraïense vluchtelingen

Foto's: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Gebouw François Haverschmidt aan de Willem de Zwijgerlaan 35 is de afgelopen twee weken door de gemeente in gereedheid gebracht om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Maandag verhuizen de circa 65 vluchtelingen die nu op het schip Patria in de Buitenhaven verblijven naar François Haverschmidt.

Vanaf aanstaande woensdag worden vervolgens vluchtelingen, die nu in andere locaties in de regio verblijven, in François Haverschmidt verwelkomd.

François Haverschmidt is een voormalig verpleeghuis van de Argosgroep. Tot twee weken geleden werden er tijdelijk GGZ-patiënten gehuisvest. Sinds het vertrek van de GGZ-patiënten is er door en onder leiding van Leon Verzijden (wijktoezichthouder/crisismanager gemeente Schiedam) en Raymond Lefel (projectleider voor de gemeente voor de opvang van vluchtelingen) hard gewerkt om de locatie in gereedheid te brengen voor de opbreng van vluchtelingen uit Oekraïne. Zo werden door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vijfhonderd bedden uit Turkije geïmporteerd, waarvan er honderdvijfdtig naar François Haverschmidt gingen. De meeste van deze bedden zijn inmiddels gemonteerd.

"Er zijn op dit moment heel weinig bedden te koop - zeker als je snel in één keer een flink aantal bedden nodig hebt", weet Raymond Lefel. Leon Verzijden vult aan: "Deze waren niet duur, waren snel in huis en zijn erg handig. Ze zijn sterk, maar licht van gewicht, daardoor makkelijk op te tillen en verplaatsen. En je kunt er desgewenst een stapelbed van maken."

In het totaal is er in François Haverschmidt ruimte voor de opvang van honderddertig tot honderdvijftig vluchtelingen. Vooraf is het niet aan te geven hoeveel precies. Dat hangt af van de samenstelling. Vaak zijn oma, moeder en kinder(en) samen gekomen. Dan kunnen er bijvoorbeeld drie of vier mensen op een kamer. Op de foto boven het artikel zie je een voor drie personen ingerichte kamer. Deze kamer heeft eigen sanitair.

Er zijn ook kamers die voor één persoon of voor twee personen geschikt zijn. Het is mogelijk dat alleenstaanden een kamer moeten delen.

Maandag wordt begonnen met het in gebruik nemen van de derde verdieping en - in het geval er sprake is van een gezin met kinderen - van de eerste verdieping, omdat er op de eerste verdieping een groot terras is (met een voor de veiligheid van de kinderen voldoende hoge wand) waarop de kinderen buiten kunnen spelen. Voor de kinderen zal ook de tuin aan de voorkant van François Haverschmidt zodanig worden ingericht dat kinderen er buiten kunnen spelen. Gekozen is voor de tuin aan de voorkant, zodat de woningen die achter François Haverschmidt liggen, zo min mogelijk geluidsoverlast zullen ondervinden, zo lichten Lefel en Verzijden toe.

Op de benedenverdieping zijn ook kamers. Deze hebben gedeeld sanitair.

In de receptie van François Haverschmidt zijn 24 uur per dag twee beveiligers.

In het gebouw zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes ofwel huiskamers. Ook kunnen gemeenschappelijke ruimtes worden gebruikt als leslokaal voor bijvoorbeeld taallessen. Er wordt een 'internetcafé' ingericht, een ruimte waar zo'n zes pc's staan opgesteld voor algemeen gebruik en om te kunnen internetten. Door het gehele gebouw wordt wifi geboden. Vanuit de tijd dat het een verpleeghuis was, is er een soort gymnastiekruimte. Daar kunnen activiteiten worden gehouden op het gebied van bewegen en bijvoorbeeld yoga. Er is een kapsalon. Er zijn volop ruimtes voor dienstverleners, zoals sociaal werkers, een huisarts, een consulent van Stroomopwaarts. Er wordt een kinderspeelruimte ingericht en er wordt ook gedacht aan kinderopvang.

Het is niet de bedoeling dat mensen zelf op hun kamers gaan koken. Er is een centrale voorbereidingskeuken en een gedeelte waar de maaltijden kunnen worden afgemaakt en aangeboden. Er is een cateraar ingehuurd. In het brasseriedeel komt ook een hoek voor koffie en thee.

Veel inventaris dat in eerdere projecten de afgelopen jaren is gebruikt door de gemeente, bijvoorbeeld voor de Coronatestlocatie en de Coronavaccinatielocaties, kan nu opnieuw worden gebruikt.

Argos Zorggroep

Voorberghlaan 35, Schiedam

Meer over Argos Zorggroep →