Categorieën

Service

SBM rekent op herstel na omzetdaling

SBM rekent op herstel na omzetdaling
Nieuws

SBM rekent op herstel na omzetdaling

  • Redactie
  • 08-02-2018
  • Nieuws
SBM rekent op herstel na omzetdaling
SCHIEDAM - SBM Offshore rekent dit jaar om een stijgende omzet; de marktomstandigheden in de olie- en gassector trekken immers aan. In 2017 daalde de omzet van het bedrijf, met een belangrijk kantoor in Schiedam.

De dienstverlener aan de energiebranche rekent voor 2018 op een omzet van 1,9 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Afgelopen jaar werd een omzet behaald van krap 1,7 miljard dollar, zeventien procent minder dan in 2016. SBM Offshore had op die daling gerekend.

De omzetdaling blijkt uit cijfers die SBM vandaag naar buiten heeft gebracht. De lagere omzet wordt verklaard door lagere inkomsten bij het onderdeel Turnkey, de divisie die producten levert die direct gereed zijn voor gebruik. Voor 2018 verwacht SBM juist te profiteren van vorig jaar toegekende contracten. Bij de tak Lease & Operate gingen de inkomsten vorig jaar wel omhoog. Het bedrijf levert vooral productie- en opslagschepen (FPSO's) voor gebruik in diep water.

Het onderliggend bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg in 2017 806 miljoen dollar, een stijging met vier procent. Hier had SBM een bedrag van meer dan 750 miljoen dollar voorspeld. Dit jaar komt het resultaat ongeveer op hetzelfde niveau uit, zo voorspelt SBM. Het orderboek van de offshoredienstverlener bedroeg eind 2017 16,8 miljard dollar, iets minder dan een jaar eerder. Het bedrijf kondigde aan het dividend over 2017 met negen procent te verhogen tot 0,25 dollar per aandeel.