Categorieën

Service

Schiedam kiest voor vroege Kaarsjesavond

Schiedam kiest voor vroege Kaarsjesavond
Uit

Schiedam kiest voor vroege Kaarsjesavond

  • Redactie
  • 30-11-2022
  • Uit
Schiedam kiest voor vroege Kaarsjesavond

Kaarsjesavond in 2018; foto: Paul Meuldijk


Laatste nieuws: Desgevraagd laat de gemeente Schiedam weten dat is gekozen voor een verschuiving van donderdag naar zaterdagmiddag vanwege een samenloop met andere activiteiten. Winterlicht wordt op 15, 16 en 17 december gehouden, Opgelicht, georganiseerd door het Stedelijk Museum, op dezelfde dagen plus de zondag erop. Het leek daarop raadzaam voor Kaarsjesavond een ander moment te kiezen.

SCHIEDAM - Een vroege Kaarsjesavond dit jaar, zo blijkt uit de vergunningsaanvraag die ook voor een dergelijk evenement nodig is. Op 10 december wordt het licht in de grote kerstboom op de Grote Markt ontstoken. Opmerkelijk: de tiende is een zaterdag.

Mocht iemand de behoefte gevoelen, dan kan er een zogenaamde 'zienswijze' worden ingedoend, om aan te geven waarom Kaarsjesavond op die dag, op die plek, tegen de voorwaarden die gelden, wellicht niet zo'n goed idee is. Dat kan vanaf vandaag een week lang.

Maar de kans dat er mensen gekant zijn tegen de feestelijke gang van zaken op 10 december lijkt niet groot. Kaarsjesavond is immers uitgegroeid tot een echt Schiedams evenement, een van de leukste momenten van het jaar in de stad, met natuurlijk de kerstlichtjes, maar ook de samenzang, de oliebollen en glühwein, het gezellige 'he-ben-jij-er-ook-hoe-is-'t?' en de sprookjesachtige figuren met soms adembenemende mooie trucs rond de boom. Kijk maar eens naar de foto's van de editie in 2016, 2017 en 2019. Een avond om je te verwonderen, voor jong en oud.

Nieuw dit jaar is de Makersmarkt die op dezelfde avond in de Lange Kerkstraat wordt ingericht. We schreven er enkele weken geleden over, zie hier. Ook in de Hoogstraat komt een markt, aldus de bekendmaking over de vergunningaanvraag van de zijde van de gemeente.

Overigens werd ook in 2015 het licht in de kerstboom op de Grote Markt al op 10 december ontstoken. Wel de constatering dat net als in 2019 gekozen wordt voor een vroege Kaarsjesavond, eigenlijk Kaarsjesmiddag. Kort na vijven worden de lichtjes in de boom ontstoken.

Nog wel iets opmerkelijks: het wordt de eerste 'echte' kaarsjesavond in drie jaar; nog maar een jaar geleden - hoe kort is ons geheugen - was de Havenkerk het decor van een soort digitale kaarsjesavond...