Categorieën

Service

Sleep- en transportmarkt voor offshore onder druk

Sleep- en transportmarkt voor offshore onder druk
Nieuws

Sleep- en transportmarkt voor offshore onder druk

  • Redactie
  • 20-02-2017
  • Nieuws
Sleep- en transportmarkt voor offshore onder druk

De Dockwise Vanguard is een van de grootste transportschepen ter wereld; beeld: Boskalis

PAPENDRECHT - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis schrijft in totaal 840 miljoen euro af vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten. Boskalis is een belangrijke partij in de Rotterdamse haven, nadat het eerder Smit Internationale en zeevervoerder Dockwise overnam en een strategische partner werd van sleepbedrijf Kotug.

De financiële last die Boskalis neemt houdt bijna uitsluitend verband met het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten en betreft voor ruim 365 miljoen euro een afwaardering op schepen, ruim 380 miljoen euro op goodwill en circa 90 miljoen euro op het onderdeel Smit Lamnalco, dat als kernactiviteit sleepdiensten voor de olie- en gassector heeft.

Volgens Boskalis wordt de last verwerkt in de cijfers over 2016. Het bedrijf benadrukt dat de financiële positie sterk blijft en dat ruimschoots wordt voldaan aan de bankconvenanten. De afboeking zal wel leiden tot een nettoverlies in 2016, liet een woordvoerder desgevraagd weten.

Het bedrijf stelt dat er in de service gerelateerde offshore-energiemarkt een structurele onbalans bestaat tussen vraag en aanbod, met name bij zwaar zeetransport. Hierdoor staan de bezetting en marges onder druk, wat ertoe heeft geleid om zowel de waarde van de schepen die aan de onderkant van de markt opereren als de goodwill te corrigeren. Een belangrijk deel van de afboeking hangt samen met het in 2013 overgenomen Dockwise.

Boskalis publiceert op 8 maart cijfers over 2016. Dan zal ook een strategische update voor de periode tot en met 2019 naar buiten worden gebracht. Er wordt dan onder meer stilgestaan bij de 'interessante' mogelijkheden die Boskalis ziet in het hogere segment van de offshore-energiemarkt.