Categorieën

Service

Theo van Giezen verbindt kunstenaars met Vriendenfles

Theo van Giezen verbindt kunstenaars met Vriendenfles
Uit

Theo van Giezen verbindt kunstenaars met Vriendenfles

  • Redactie/Theo Reyman
  • 10-04-2024
  • Uit
Theo van Giezen verbindt kunstenaars met Vriendenfles

Theo van Giezen tegen de achtergrond van een portretschilderij van Jeffrey Burger. Hij houdt de Vriendenfles van 2023 (Aldo Hoeben) in de hand; foto: Theo Reyman


SCHIEDAM - Hij heeft veel interesse in kunst en is heel betrokken bij het Jenevermuseum. Die twee passies combineert Theo van Giezen al twintig jaar voor de Vriendenfles. Dat is een speciale uitgave van de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. Jaarlijks vraagt Theo van Giezen een Schiedamse kunstenaar om het etiket te ontwerpen. 

Op zondagmiddag 5 mei zal de 20ste Vriendenfles in de Havenkerk op feestelijke wijze worden onthuld. Er gaat een historisch schouwspel op de kade van de Lange Haven aan vooraf. Iedereen is dit jaar welkom, dus niet alleen de leden van de vriendenvereniging. In de kerk krijgen bezoekers een proefglaasje aangeboden van de Old Schiedam, die (altijd) in de fles zit.

Vanaf de start van de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum werkt Van Giezen aan de bijzondere fles. Het clubje mensen dat de vereniging op poten zette, besefte dat aan de leden ook leuke activiteiten moesten worden aangeboden. “We hebben toen een aantal dingen bedacht; excursies, lezingen, zangmiddagen en de Vriendenfles”, vertelt Van Giezen.

“In het begin was het dubbel op”, vervolgt hij. ”Ik was voorzitter en ondernam ook het contact met een kunstenaar”. Toen ik na zeven jaar voorzitter af was, is mij gevraagd met die activiteit door te gaan. “Er zat een bepaalde ontwikkeling in. Aanvankelijk vroeg ik een kunstenaar om een etiket te ontwerpen en die zei altijd ja. Een voorbeeld hiervan is Jacques Tange. Die leverde na verloop van tijd een prachtig etiket.”

Na die eerste periode kwam er een Kunstcommissie van drie man met een duidelijke taakverdeling. De samenwerking met de kunstenaars veranderde van karakter. Tegenwoordig is er een levendige wisselwerking tussen de betrokken kunstenaar en dit clubje. ”We bezoeken vaak het atelier van de kunstenaar. Dat is een leuke, verrassende ervaring. Je ziet dat sommige kunstenaars hun materialen netjes opruimen, terwijl anderen graag in een rommelige omgeving werken”, aldus Van Giezen. 

“Tenslotte volgt de presentatie van de fles. Dat is het hoogtepunt van de Vriendenvereniging. De kunstenaar krijgt de nodige publiciteit en de mogelijkheid om in het Jenevermuseum te exposeren.” Van Giezen kijkt uit naar het evenement Kunst op de fles op zondagmiddag 5 mei. Harald Bergmann wordt voor hem de vierde burgemeester, die ‘zijn’ Vriendenfles feestelijk onthuld.  


Suggestie onderschrift: