Categorieën

Service

Vanaf 24 oktober draagvlakmeting Nieuwland

Vanaf 24 oktober draagvlakmeting Nieuwland
Wonen

Vanaf 24 oktober draagvlakmeting Nieuwland

  • Redactie
  • 19-09-2023
  • Wonen
Vanaf 24 oktober draagvlakmeting Nieuwland


SCHIEDAM - De inwoners van de Cartonnagebuurt en het Schiehart (tussen Parkweg, Van Haarenlaan en Honnerlage Gretelaan) in Nieuwland kunnen vanaf 24 oktober hun mening uitspreken over het invoeren van betaald parkeren in hun wijk. 

Tot 12 november kan een stem worden uitgebracht. Uitnodigingen daartoe worden door de gemeente verstuurd, naar verluidt ‘eind oktober’. Behalve om een oordeel over het al dan niet betaald parkeren in hun straten, wordt de bewoners ook gevraagd wanneer betaald zou moeten worden, als een meerderheid daarvoor kiest. De opties zijn of betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen negen en vier, of van maandag tot en met vrijdag tussen tussen negen en acht uur ’s avonds, en op zaterdag tussen negen en vijf. 

“Als er wordt gekozen voor betaald parkeren tot 20.00 uur (optie B) sluit dat aan op de tijden in de naastgelegen parkeerzone D”, aldus de gemeente. “Hierdoor zal er minder overlast zijn van parkeerders zonder vergunning die in de avond uitwijken naar Nieuwland. Bewoners die ’s avonds thuiskomen, kunnen door parkeren voor vergunninghouders makkelijker en sneller een parkeerplek vinden.”

Volgens de gemeente Schiedam wordt de parkeerdruk vooral veroorzaakt door ‘forensen die vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen’. Bekend is dat mensen die in het centrum moeten zijn, vaak een gratis parkeerplekje in de Cartonnagebuurt (langs de Noordvestsingel of richting Honnerlage Gretelaan) zoeken. 

Voorwaarde voor een geldige uitslag is dat meer dan dertig procent van de bewoners reageert in de draagvlakmeting. “Betaald parkeren wordt alleen ingevoerd als meer dan vijftig procent van de mensen die reageren, kiest voor betaald parkeren”, zo meldt de gemeente. “Is het aantal reacties lager of stemt een meerderheid tegen, dan komt er geen betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders.”

Er worden verschillende informatiemomenten over de enquête georganiseerd en een tuktuk rijdt bij gelegenheid rond in de wijk.

Afgelopen jaar leidden draagvlakmetingen in west en zuid tot het wegstemmen van (de invoering van) betaald parkeren, zie hier en hier