Agenda

Vrijdag 2 december

02-12-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 2 december onder meer:

Grote of Sint-Janskerk

Het Intermezzo Ensemble en het Young Talent Orchestra treden vandaag tussen twee en half vijf op in de Grote of St.-Janskerk. Op het programma staan werken van onder meer Beethoven, Schuber en Bruch. De toegang is gratis.

Wijkcentrum De Erker

Stemhulp over betaald parkeren Schiedam-West, vanaf elf uur.

Art Centre Schiedam

Expositie Onafhankelijk, van Kunst Werkt. Te zien van één tot vijf uur, aan de Lange Nieuwstraat 191.

Wenneker Cinema

14.00 uur: Narcosis
20.00 uur: Moonage Daydream
20.30 uur: Les Passagers de la Nuit

Theater aan de Schie

Youp van `t Hek - De laatste ronde. De allerlaatste theatervoorstelling van Youp van 't Hek. Vanaf kwart over acht.

Inloophuis De Wissel

In het inloophuis aan Broersveld 123b is een selectie te zien van schilderijen van Violijn. Van twee tot vier te zien.

Taalles

Taalles specifiek voor Turkse vrouwen. Tussen twaalf en twee in het wijkhuis Dreesplein.

Vitamine G

Tussen twaalf en vier 'activiteiten voor een gezonde geest' in De 5 Molens.

Open Art Exchange

Het werk Sanda Amadou en Antoine Janot is tussen tien en zes te zien bij Open Art Exchange.
Hun 'duoshow' Tuin van Eden toont de tegenstelling die er schuilt in de schoonheid en de kwetsbaarheid van 'gewijde plekken'. De kunstenaar uit Benin en zijn collega uit Frankrijk gaan via hun werk met elkaar in dialoog over dit thema; en ieder kan deze week nog meegenieten in de expositieruimte. 

Hiphopdansen

In wijkcentrum Oost, van vier tot zes vanmiddag.

Stedelijk Museum Schiedam

Bach op vrijdag, vanaf half één.

De tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal' toont het werk van de vijf 'winnaars van het Project Kunst in Frankeland. De vraag was een kunstwerk in te sturen dat past binnen het thema ‘samen’. Te zien in de Stadsgalerij.

Festival der liefde toont schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Vier jonge kunstenaars dongen mee naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en zijn te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van winnaar Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. 

Creadag

In het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein, van twee tot vier.
In wijkcentrum Oost tussen negen en twaalf.

Bulgaarse volksdans

Vanaf half zeven vanavond, in Wijkhuis Oost.

Jurk & Co

De kledingbank van Groenoord is vandaag open van negen tot twaalf, om kleding te brengen en te halen. In de Diepenbrockstraat 31a.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Lunch

Tussen half twaalf en een wordt 'de lunch genoten' in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.