Gemeente Schiedam sluit twee autobedrijven

05-07-2017 Auto Redactie

SCHIEDAM - Burgemeester Lamers heeft afgelopen week twee bedrijven in het Schiedamse deel van de Spaanse Polder gesloten. Beide bedrijven maakten zich schuldig aan criminele activiteiten of faciliteerden die.

Aan de Bokelweg werd na intensief onderzoek door de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Schiedam een autoverhuurbedrijf gesloten. Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf criminaliteit mogelijk maakt met huurauto's. In meerdere auto’s van het bedrijf zijn verborgen ruimtes aangetroffen, waarmee drugs, geld en wapens zijn vervoerd. Ook werden met de auto's strafbare feiten gepleegd. Lamers heeft op basis van deze feiten het bedrijf met ingang van vorige week dinsdag voor onbepaalde tijd gesloten.

Bij een integrale controle van een autoschadeherstelbedrijf aan de Strickledeweg werd afgelopen woensdag een doorgeladen vuurwapen aangetroffen. Ook lagen er munitie, patroonhouders, een handelshoeveelheid harddrugs en goederen voor het opzetten van een hennepkwekerij in het pand. De politie heeft één aanhouding verricht. Het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit trof één motorblok en twee autonavigatiesystemen aan, waarvan de unieke codes waren verwijderd. Netwerkbeheerder Stedin heeft de stroom afgesloten omdat de aansluiting was voorzien van valse ijkzegels. De burgemeester heeft op basis van deze feiten het bedrijf per direct bestuurlijk gesloten.

In het Rotterdamse deel van de Spaanse Polder zijn de afgelopen weken twee bedrijven in de autobranche bestuurlijk gesloten. Aan de Thurledeweg werd een auto(verhuur)bedrijf doorzocht op verdenking van witwassen. Hierbij werden verdovende middelen, een doorgeladen vuurwapen, administratie en zeven auto’s in beslag genomen. De burgemeester van Rotterdam heeft het bedrijf per direct gesloten.

Aan de Breevaartstraat is een autoschadebedrijf voor drie maanden bestuurlijk gesloten nadat een onder andere een vuurwapen, pepperspray, auto-onderdelen afkomstig van diefstal en een groot bedrag aan contant geld werd aangetroffen. De exploitant heeft vorige week een kortgeding (voorlopige voorziening) ingediend tegen de tijdelijke sluiting. Dit is vorige week afgewezen door de Rotterdamse rechtbank.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam werken samen met andere overheidsorganisaties aan een economisch vitaal, eerlijk en integer ondernemersklimaat in de Spaanse en ’s-Gravelandse Polder. Daarbij hoort dat de overheid handhaaft op geldende wetten en regels. Tegelijkertijd stimuleren deze partijen positieve ontwikkelingen om de economische potentie van het gebied zo goed mogelijk te benutten.