Kranen Vulcaanhaven geen monument

08-06-2018 Nieuws Redactie


VLAARDINGEN - De twee karakteristieke ertskranen in de Vulcaanhaven wacht een onbestemd lot, nu de gemeente Vlaardingen deze niet de monumentenstatus wil geven.

De twee kranen doen dienst op de Rotterdam Bulk Terminal, een onderneming van havenbedrijf HES. Dat heeft aangekondigd dat de terminal gaat sluiten. Vijftien medewerkers vna RBT is de wacht aangezegd.

De twee kranen zijn een belangrijk element aan de horizon van Schiedammers die een blik op Vlaardingen werpen. De twee brugkranen zijn ruim zeventig jaar oud, hebben een capaciteit van zestien ton, uitgerust met een roterende trolley. De kranen kennen een overspanning van honderdzestig meter en zijn daarmee geschikt voor boord-boordoverslag. RBT is een zogenaamde multi-purposeterminal, waar onder meer agrarische bulkproducten, biomassa, mineralen en kolen worden overgeslagen. RBT heeft voor de kranen een sloopvergunning aangevraagd.

Een organisatie voor bescherming van industrieel erfgoed, het Cuypersgenootschap, is in de bres gesprongen voor de kranen. Volgens het genootschap zijn de kranen van groot belang voor de geschiedenis van Vlaardingen. Een onderzoeksbureau dat door de gemeente in de arm werd genomen concludeerde echter anders: de Vulcaanhaven is volgens dit bedrijf niet de juiste plek om industrieel erfgoed te bewaren, omdat er nog industriële activiteit is. Buurman DFDS is een belangrijke bespeler van de haven, met zijn ferrydiensten op Engeland en Scandinavië. Ook Vlaardingers en anderen met voetstappen in de Vulcaanhaven en bij RBT en liefhebbers van de haven en geschiedenis pleiten voor behoud vna de kranen.

B&W van Vlaardingen onderzoeken daartoe nu de mogelijkheden.


Gerelateerd