Aanscherping Coronamaatregelen in noodverordening

27-03-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De nieuwe maatregelen van het rijk zijn nu ook van kracht in Schiedam en de hele regio Rotterdam-Rijnmond. Met de nieuwe noodverordening is het niet meer toegestaan om in groepen op straat of in de parken te zijn. "Afstand houden (anderhalve meter) blijft onverminderd belangrijk. Zo moeten wij met z'n allen verspreiding van het Coronavirus voorkomen."

De aangescherpte noodverordening is gisteren getekend. Hierin staan de maatregelen die het kabinet maandagavond 23 maart heeft gepresenteerd. Burgemeesters hebben verregaande bevoegdheden gekregen. Zo kunnen ze gebieden gaan aanwijzen waar het verboden is om te komen. Bijvoorbeeld parken, stranden of wijken. Zowel politie als de gemeenten (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers daarnaast aanspreken op het niet naleven van de verordening.

In de noodverordening van 26 maart 2020 zijn eerdere maatregelen aangescherpt en nieuwe ingevoerd:
- Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
- Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
- Alle overige bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni 2020. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan honderd mensen. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden. Voor begrafenissen en bruiloften geldt dat er maximaal dertig personen mogen zijn, mits zij anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden.
- Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot 6 april 2020 van kracht, ook de sluiting van scholen.


Gerelateerd