Categorieën

Service

Grotere kans om zaken met gemeente Schiedam te doen

Grotere kans om zaken met gemeente Schiedam te doen
Nieuws

Grotere kans om zaken met gemeente Schiedam te doen

  • Kor Kegel
  • 14-07-2020
  • Nieuws
Grotere kans om zaken met gemeente Schiedam te doen

Wethouder Ooijevaar wil lokale ondernemers meer kans geven. Foto: Jan van der Ploeg

SCHIEDAM – Vandaag heeft de gemeente Schiedam op haar website een aanmeldpunt gelanceerd voor leveranciers en andere ondernemers. Als ondernemers zich aanmelden komen ze direct op de leverancierslijst van de gemeente, zodat hun kans stijgt dat ze opdrachten van de gemeente krijgen.  

Wethouder Jeroen Ooijevaar zegt dat de gemeente het op die manier gemakkelijker wil maken om zaken te doen met de gemeente. “We willen graag de samenwerking met ondernemers versterken en waar mogelijk meer lokaal inkopen”, zegt Ooijevaar. “Uit gesprekken met ‘nieuwe’ ondernemers begrepen we dat zij het moeilijk vinden om in beeld te komen bij de gemeente en zo in aanmerking te komen voor opdrachten. Ook geven zij aan dat ze ‘aanbesteden’ een lastige materie vinden.”  

Vooral kleinere ondernemingen hebben er moeite mee. Ze kennen de aanbestedingsregels niet of passen ze niet goed toe. Soms vallen leveranciers daardoor af. Vorig jaar gaf de gemeente daarom een training die goed door ondernemers werd bezocht. Dit najaar komt er opnieuw zo’n training.  

Hoe gaat het meestal? Bij onderhandse aanbestedingen doet de gemeente liefst zaken met leveranciers waarmee eerder positieve ervaringen zijn opgedaan. Dat hoeven niet altijd Schiedamse bedrijven te zijn. Maar nu heeft het college van burgemeester en wethouders uitgesproken meer lokaal te willen inkopen. Dat kan alleen maar als bekend is welke lokale bedrijven in Schiedam actief zijn en wat zij voor de gemeente kunnen betekenen. 

Wethouder Ooijevaar: “Partijen waarmee we eerder zaken hebben gedaan worden vaak al uitgenodigd om een offerte uit te brengen. Om ook anderen in beeld te krijgen, nodigen we nu alle ondernemers uit om zich aan te melden, zodat zij ook op de leverancierslijst komen te staan. Zo werkt de gemeente naar een transparantere manier van het selecteren van geschikte leveranciers.”  

Het aanmeldpunt moet de situatie dus verbeteren. De gemeente onderzoekt daarnaast de mogelijkheid van een interactief platform voor inkoop. Zo kunnen (lokale) ondernemers met elkaar in contact komen, waardoor innovatieve ideeën en oplossingen kunnen ontstaan. Dit platform komt naast de huidige inkoopplatformen, die alleen voorzien in de communicatie rondom aanbestedingen. Het ontwikkelen van het platform doet de gemeente samen met ondernemers. In totaal vierhonderd ondernemers hebben deelgenomen aan het vooronderzoek. De helft wil graag meedoen aan vervolgonderzoeken, laat Ooijevaar weten.