Hugo Boogaard vervangt Jan Klitsie als molenbaas

22-07-2016 Nieuws Redactie

Links Boogaard, rechts Klitsie, foto: De Schiedamse Molens

SCHIEDAM – Jan Klitsie gaat met pensioen als directeur van de stichting De Schiedamse Molens. Hij wordt per 1 augustus opgevolgd door architect/galeriehouder Hugo Boogaard.

Klitsie kijkt met veel plezier terug op de acht jaar dat hij Directeur was van de organisatie die de Schiedamse brandersmolens en de Babbersmolen onderhoudt. “Toen ik in 2008 begon, zocht men iemand met bouwervaring om de herbouw van molen De Kameel in goede banen te leiden. Dit was een mooie uitdaging, die ik met veel plezier ben aangegaan. Omdat molen De Kameel goed zichtbaar is voor bezoekers die de stad binnenkomen vanuit het treinstation en de snelweg, kan Schiedam zichzelf nu nog beter presenteren als molenstad.“

Na de oplevering van De Kameel wachtte meteen een volgende bouwklus: de restauratie van de Babbersmolen. “Ook dit was bijzonder om te doen. Schiedam had vroeger naast brandersmolens veel andere molens met een specifieke functie. Denk bijvoorbeeld aan zaagmolens of poldermolens. Deze waren allemaal verdwenen, maar met de restauratie van de Babbersmolen heeft de stad weer een poldermolen die ook nog te bezichtigen is door het publiek.”

Na deze grote bouwprojecten valt er volgens Klitsie nog genoeg te doen voor de nieuwe directeur Hugo Boogaard. “Op dit moment krijgen de oude brandersmolens één voor één een ingrijpende restauratie. Molen De Vrijheid is bijna klaar en volgend jaar wordt museummolen De Nieuwe Palmboom onder handen genomen. Ook start in september de bouw van een nieuwe beheerderswoning bij de Babbersmolen.

Boogaard zal zich gaan bezighouden met die restauratie en bouwklussen. Maar hij ziet zijn taak ruimer. “ Ik wil vooral de Schiedammers zoveel mogelijk betrekken bij de zeven
molens die de stichting onder haar hoede heeft.” Verder is de promotie van activiteiten belangrijk, zoals die van het ambachtelijk maalbedrijf, de molenwinkel en de ontwikkeling van watereducatie bij de Babbersmolen.

Op donderdag 25 augustus wordt op een receptie in restaurant De Noordmolen afscheid genomen van Klitsie (vanaf vier uur) en wordt Boogaard verwelkomd.