Categorieën

Service

'Opkopen boerderijen door vliegveld Rotterdam is miskleun'

'Opkopen boerderijen door vliegveld Rotterdam is miskleun'
Wonen

'Opkopen boerderijen door vliegveld Rotterdam is miskleun'

  • Redactie
  • 21-04-2024
  • Wonen
'Opkopen boerderijen door vliegveld Rotterdam is miskleun'


SCHIEDAM - Een paniekreactie van de eigenaar van Rotterdam The Hague Airport zonder enig effect. Zo noemt Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast in Rotterdam de actie om boerenbedrijven op te kopen om stikstofrechten te verwerven.

Eerder deze week deed de rechtbank van Arnhem uitspraak over het ontbreken van natuurvergunningen bij de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven. Zie dit artikel. Het verdict was dat er maatregelen genomen moeten worden om de uitstoot van het vliegverkeer te verminderen. 

De Schiphol Group reageerde daarom met de koop van twee boerderijen in Zuid-Holland. Die beschikken over stikstofrechten, de mogelijkheid om zonder juridische consequenties stikstof uit te stoten.

"De actie oogt als een paniekreactie", zo stelt Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV). "De luchthaven wil niet prijsgeven welke boerderijen zijn uitgekocht, maar geeft aan dat de bedrijven in afgeslankte vorm kunnen blijven functioneren. Hiermee heeft de luchthaven niet alle stikstofrechten verworven. Mogelijk is er sprake van effectief één boerderij waarvan de rechten kunnen worden ingezet voor al het vliegverkeer op Rotterdam."

Dat heeft veel weg van een druppel op een gloeiende plaat, aldus BTV. De omwonendenvereniging stelt dat de koop 'ver onder de maat blijft' ten opzichte van de uitstoot die het vliegverkeer veroorzaakt. "Het management van de vliegvelden lijkt uit te gaan van een veel te rooskleurige referentiesituatie."

In de discussie rond vliegveld Lelystad is een heldere berekening gemaakt dat voor honderdduizend vliegbewegingen de stikstofrechten van 24.000 melkkoeien nodig zijn, zo rekent BTV voor. Het Rotterdamse vliegveld verwerkt jaarlijks  '16.530 vakantievluchten', zo wil dezelfde rekensom. "Dus zouden er vierduizend melkkoeien aan de voedselketen worden onttrokken om de vakantievluchten te faciliteren. (..) Het mag duidelijk zijn dat in Zuid-Holland niet één boerderij bestaat die over zo'n immens aantal koeien beschikt."

Een oplossing die wél werkt is volgens BTV-Rotterdam: minder vliegen. En dat is minder bezwaarlijk dan wordt aangevoerd. "In diverse media-uitingen wordt gemeld dat terugdringen van het aantal vluchten een enorme impact heeft op het bedrijfsleven. Dit is een onjuiste stelling. In de jaarcijfers van RTHA wordt gemeld dat er slechts vijf procent zakenvluchten plaatsvinden. Het rendement van de luchthaven kan gehandhaafd blijven door gemiste inkomsten te verrekenen in hogere luchthaventarieven op de resterende vluchten", aldus de BTV.

Een andere optie is volgens de omwonendenvereniging om huizen te bouwen. Uit de cijfers zou komen dat 16.500 vakantievluchten gelijkstaan aan 45.000 huizen, als het gaat om de uitstoot van stikstofoxyden. "Er zijn al jaren plannen om op het Rotterdamse vliegveld woningen te bouwen. Er liggen twee plannen: Rotterdam Central Park van de BTV en Zestien-Hoven vanuit de gemeenteraad van Rotterdam."