Justitie neemt verslaggever Robert Bas in gijzeling

24-10-2019 Nieuws Redactie

Robert Bas deed op 11 maart 2017 verslag van de ongeregeldheden bij het bezoek dat een Turkse minister wilde brengen aan het consulaat in Rotterdam


VLAARDINGEN - NOS-verslaggever Robert Bas is door de rechtbank in Rotterdam in gijzeling genomen. Bas is al decennia lang al journalist werkzaam vanuit het Waterweggebied.

Hij is niet bereid als getuige vragen te beantwoorden in een strafzaak en dat noopte de rechter-commissaris om hem vast te laten zetten.

Morgenmiddag beslist de raadkamer van de rechtbank of Bas langer wordt vastgehouden. Met de gijzeling wil justitie Bas alsnog een verklaring laten afleggen.

De strafzaak gaat over de moord in Berkel en Rodenrijs op ggz-directeur Rob Zweekhorst. Dat gebeurde in 2014 en kwam bekend te staan als vergismoord, omdat de schutter het op iemand uit de drugswereld had voorzien.

De rechter wil van Bas weten waarom hij een bepaalde vraag stelde aan een journalistieke bron, aldus persrechter Jacco Boek. Dat telefoongesprek werd afgeluisterd, want de bron werd getapt. De informant van Bas is geen verdachte in de zaak. Volgens de persrechter is het antwoord op de vraag van groot belang voor de strafzaak; Bas weigert er echter op in te gaan.

Volgens de advocaat van de journalist gaat het recht op bronbescherming niet alleen om de identiteit van de bron, maar ook wat je met hem bespreekt. "Daar heeft hij zich op beroepen en dat is niet gehonoreerd. De rechter-commissaris heeft dat compleet naast zich neergelegd."

In de journalistiek is een storm van protest opgestoken. Het recht op verschoning, dat is het niet noemen van en uitweiden over bronnen, geldt als een belangrijk recht van de journalist, die zonder dat recht veel minder mogelijkheden heeft zijn informatie op te doen.

Volgens de rechter kan Bas zich niet beroepen op het verschoningsrecht omdat zowel zijn bron als de gesprekken die hij er mee voerde vanwege het afluisteren bekend zijn.

Robert Bas is regiocorrespondent voor de NOS, voor Rotterdam en Den Haag en het tussenliggende gebied. Hij woont in Vlaardingen, waar hij ook de eerste schreden in het journalistieke vak zette, voor De Havenloods. Voor dat huis-aan-huisblad deed hij verslag vanuit Vlaardingen en Schiedam. Nadien werkte hij voor het AD, het ANP en sinds jaren voor de NOS.

Aan Kor Kegel vertrouwde hij onlangs toe dat hij sinds zijn middelbare schooltijd op 't Groen van Prinsterer in Vlaardingen al wist journalist te willen worden. Daar op het lyceum werd 'het journalistieke vlammetje' ontstoken.Gerelateerd