Kerkorganist André Verwoerd componeerde ook psalmen

11-12-2018 Nieuws Kor Kegel

André Verwoerd speelde in verschillende kerken in Rotterdam en Schiedam. Foto: De Orgelvriend

SCHIEDAM – Hij was al 55 jaar, toen hij als opvolger van de in 1980 overleden Jacques P. Bekkers benoemd werd tot organist van de Grote of Sint Janskerk in Schiedam. De kerkbezoekers waren onder de indruk van zijn kwaliteiten op het drieklaviers Flentrop-orgel, ze waren blij met hem, maar dachten dat het voor tien jaar zou zijn, tot zijn pensioen. 
André Verwoerd bleef echter aan tot 2008 en toen was hij 82 jaar. Hij werd opgevolgd door Arjen Leistra.

In de nacht van zondag 9 december is André Verwoerd op 92-jarige leeftijd overleden. Buiten Schiedam was hij nog veel beroemder. Hij overtrof de 27 jaar in Schiedam met verschillende posities in de Rotterdamse muziekwereld. Hij genoot ook nationale bekendheid. Verwoerd componeerde onberijmde psalmen, die door de NCRV werden uitgezonden.  

André groeide op in een gereformeerd gezin, waar hij in de ban raakte van het orgel. ,,We hadden thuis een klein orgel en omdat ik alles gaarne onderzoek, wilde ik weten hoe zo’n orgel in elkaar zit en hoe je er klanken uit krijgt,’’ zei hij in 1975. Hij kreeg orgelles van Wim Kooy, organist van Bergsingelkerk in Rotterdam, en van de Zaandamse organist en compost Cor Kee. 

17 jaar jong werd André Verwoerd organist van de kapel van het Eudokiaziekenhuis in Rotterdam. Drie jaar later, in 1946, werd hij zowel organist van de Bethelkerk in Rotterdam-Zuid als van de Grote Kerk in Overschie, waar hij behalve kerkdiensten ook concerten speelde. Om zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium te kunnen betalen nam hij een kantoorbaan, maar die was al gauw niet langer nodig omdat de muzikale activiteiten toenamen. Bij theorieleraar Jan Sicking en orgeldocent Adriaan C. Schuurman bereidde hij zich voor op het staatsexamen orgel. Daarna studeerde hij verder bij George Stam. 

In 1954 vertrok hij uit Overschie en werd hij organist van de Prinsekerk in de Rotterdamse wijk Blijdorp. Hij componeerde kerkliederen voor jongeren en bij hun koorzang zorgde hij voor begeleiding met orgel, koperblazers en slagwerk. Daarna werd hij cantororganist van de Pauluskerk in Rotterdam-Centrum. In 1962 ontving hij de Laurenspenning voor zijn kerkmuzikale werk in de Rotterdamse binnenstad.  

Van 1966 tot 1986 was Verwoerd verbonden als hoofdvakdocent aan het conservatorium in Rotterdam. Bekende leerlingen van hem zijn Kees van Eersel, Geert Bierling, Jaap Kroonenburg, Jacques van Oortmerssen, Petra Veenswijk en de toenmalige Schiedamse brandweercommandant Arie Metaal. André Verwoerd maakte ook radio- en plaatopnamen en was een gerespecteerd jurylid bij orgelconcoursen.

Toen hij 90 jaar werd, boden zijn oud-leerlingen Geert Bierling, Gerard Legierse en Petra Veenswijk hem een concert aan in de Grote Kerk van Schiedam. Dat was op zaterdag 23 juli 2016.