Lamers op Rijnmond: terughoudend zijn in ons Coronagedrag

24-02-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De Britse variant van het Coronavirus neemt op dit moment twee derde van alle besmettingen in de regio Rijnmond voor zijn rekening. Dat zei Cor Lamers gisteravond op Radio Rijnmond.

"Onze regio heeft maandenlang in de top drie gestaan van regio's met de meeste besmettingen", aldus de Schiedamse burgemeester. "Dat is de laatste weken iets minder geworden, maar wij zijn volgens de laatste cijfers weer iets aan het groeien. Dat betekent dat onze regio echt terughoudend moet zijn en op moet letten."

Het appèl dat premier Mark Rutte gisteravond deed tijdens de persconferentie waain de nieuwe Coronamaatregelen werden aangekondigd, is er daarom volgens Lamers niet voor niets. Besteed aandacht aan de basisregels, zo stelde Rutte. "Het aantal mensen dat met een positieve test alsnog de deur uitgaat is echt veel te hoog aan het worden. En daardoor hebben we weer een hogere besmettingsgraad", aldus Lamers. "De Engelse variant neemt nu al twee derde van alle besmettingen in de regio Rijnmond voor zijn rekening. Het risico waar we al een paar weken over spreken komt daadwerkelijk uit."

Mede door de oproep van demissionair Rutte tot het naleven van de basisregels, zet de Veiligheidsregio rotterdam-Rijnmond de komende tijd in op meer informatievoorziening over die regels. "En waar mogelijk gaan we met ondernemers uit alle gemeenten in de regio in gesprek over de maatregelen."

De Schiedamse burgemeester en vice-voorzitter van de veiligheidsregio beseft dat de versoepelingen die gisteren door het kabinet werden aangekondigd voor 'veel mensen misschien niet genoeg' zijn. "Maar als je je realiseert dat het nog balanceren is op het randje van grote risico's, vind ik dit wel verantwoord. Het kabinet heeft naar het ventiel gezocht om toch wat extra ruimte te creëren, zonder dat we extra risico's lopen. Dat is de reden dat de avondklok voorlopig nog blijft. Ik begrijp de druk vanuit MKB-Nederland en de horeca, maar nu is het denk ik nog iets te vroeg voor verdere versoepelingen."Gerelateerd