Midden-Delfland Dag speelt zich vooral in dorp Kethel af

17-06-2021 Nieuws Kor Kegel

Op excursie naar de boerderij. Foto: Reinier de Vlaam

SCHIEDAM – De Midden-Delfland Vereniging schrijft het vooral aan het Schiedamse bestuurslid Wim van der Eijk toe dat aanstaande zaterdag de Midden-Delfland Dag zich grotendeels in en rond dorp Kethel afspeelt.  

Het is een jaarlijkse dag vol activiteiten, al moest de vereniging 2020 overslaan vanwege de Coronacrisis. “Gelukkig gaat het slot er steeds meer af”, zegt Heleen Paalvast, perswoordvoerster van de Midden-Delfland Vereniging.  

De opening is om elf uur bij de Belevenisboerderij Schieveen, gevestigd aan de Oude Bovendijk 220 nabij het dorpje Rodenrijs, voor autorijders best te bereiken via de Doenkade en voor fietsers via de Hofweg bij het crematorium Hofwijk. Bij de boerderij wordt een speciale editie van de Midden-Delfkrant gepresenteerd, ‘Ode aan Midden-Delfland in Woord & Beeld’. De special staat vol odes aan het landschap en de natuur. “Het geeft aan waar we trots op zijn, wat we niet kwijt willen en waar wij voor willen vechten”, zegt voorzitter Koos Karssen in zijn voorwoord.  

Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland, wethouder Jan-Willem van den Beukel van de gemeente Lansingerland en dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland schreven ook een ode. Boven de ode van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt staat: ‘De zon gloort!’ Zij zal zaterdag de Visie van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland presenteren.  

Terwijl dat officiële programma wordt afgewikkeld, is er overal in Midden-Delfland weer een en ander te doen. In Schiedam kunnen kinderen wildplukken bij het Natuur- en Milieu-Educatiecentrum (NME) aan de Harreweg 10; daar in park Kethel worden ook polderslootexcursies gehouden. 

Loop je de Harreweg uit tot eenmaal buiten de bebouwde kom van Woudhoek en Spaland, dan ligt daar speelpolder Het WIJland. Bij mooi weer kun je er zwemmen. De Adrianushoeve van de agrarische natuurvereniging Vockestaert aan de Woudweg 26 deelt knutselpakketjes voor kinderen uit. Bij natuurcentrum De Boshoek aan het Bospad 3 is een uniek zeediorama te zien. Bij de Groene Raat aan de Harreweg 19 kan men educatieve tuinen bezoeken. En dan niet in Midden-Delfland, maar via de Poldervaart wel door het groen te bereiken, haakt ook de Babbersmolen in op de jaarlijkse activiteitendag. De Historische Vereniging Schiedam organiseert wandelingen door het dorp Kethel; de start is telkens bij de voormalige herberg ’t Kethelhuys aan de Schiedamseweg 2.  

Wie in Schiedam uitgekeken is, kan ook elders vertier vinden. Hoeve Ackerdijk aan de Rotterdamseweg 223 zet de deuren open voor jong en oud. Er zijn allerlei buitenactiviteiten bij deze kinderopvang, die vanuit Schiedam bereikbaar is door na Overschie de Rotterdamseweg langs de Delftse Schie te volgen.  

In Schipluiden zijn bezoekers welkom bij de Levende Buitenplaats, een biologische moestuin bij Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20 in Schipluiden. In de gerestaureerde wagenschuur en het bezoekerscentrum is daar vanaf zaterdag de expositie ‘Duurzaam en gezond van eigen grond’ te zien. Je kunt je er laten informeren over kringlooplandbouw, natuurinclusief boeren, weidevogelboeren en herenboeren en ook over gezond voedsel en het belang van streekproducten voor de samenwerking tussen stad en platteland. De expositie is tot stand gekomen dankzij LTO Delflands Groen, LTO-Noord, de gemeente Midden-Delfland, vereniging Natuurmonumenten, de coöperatie Heerlijk van Dichtbij, biologische melkveehouders, Vockestaert, de Vogelwerkgroep Midden-Delfland, Stichting Op Hodenpijl en de Midden-Delfland Vereniging. Er is een open dag bij bijenfarm Honey Highway, vlakbij de moestuin van Op Hodenpijl gevestigd. 
Pop-upkramen van de Midden-Delfland Vereniging staan er met programmaflyers en gratis wandel- en fietsroutes zodat je op eigen houtje het gebied Midden-Delfland verder kunt verkennen.  

De Midden-Delfland Vereniging wenst iedereen veel plezier, maar waarschuwt ten overvloede dat het Coronavirus nog niet weg is. Geadviseerd wordt mondkapjes mee te nemen en anderhalve meter onderlinge afstand te houden. Live muziek met publiek mag nog niet; alle geplande optredens zijn daardoor komen te vervallen.